EKONOMIJA

"Bosnalijek" potpisao ugovor o saradnji s globalnom farmaceutskom kompanijom "Mylan"

Dvije firme dogovorile saradnju i zajednički marketing za sedam farmaceutskih proizvoda

Fena

Fena

29.5.2019

Kompanija "Bosnalijek" najavila je početak poslovne saradnje s kompanijom "Mylan", jednom od najvećih globalnih farmaceutskih kompanija koje posluju u 165 zemalja i imaju portfelj s više od 7.500 proizvoda (uključujući i biosimilare) i prihod od oko 11,4 milijarde američkih dolara zabilježen u 2018. godini.

Kako je saopćeno iz ''Bosnalijeka'', ovo partnerstvo je važan dio strategije rasta i razvoja "Bosnalijeka", značajan korak naprijed, a ujedno i prilika za rad s kompanijom "Mylan", na zajedničkim projektima koji su usmjereni na potrebe pacijenata.

Kao prvi korak, kompanije su dogovorile saradnju i zajednički marketing za sedam farmaceutskih proizvoda, uz tendenciju da ova saradnja preraste u strateško partnerstvo u različitim oblastima, prije svega onim koja će omogućiti pristup novim molekulama i terapijskim područjima, kao i boljoj tržišnoj poziciji u skladu sa savremenim farmakoterapijskim trendovima.

- Ponosan sam što mogu objaviti saradnju s kompanijom "Mylan". Ovo je velika potvrda izuzetnosti naše kompanije i rezultata našeg rada. S kompanijom "Mylan" dijelimo dvije bitne poslovne vrijednosti - fokusirani smo na pravljenje visokokvalitetnih lijekova koje želimo učiniti dostupnima za sve pacijente, a u svemu što radimo težimo izvrsnosti i postavljanju novih poslovnih standarda - istakao je Nedim Uzunović, direktor kompanije "Bosnalijek".

Naglasio je da budućnost farmaceutske industrije pripada onkološkim i imuno-onkološkim terapijama, te biološkim i biosimilarnim lijekovima.

- Kompanije koje ovladaju ovim portfeljem osigurat će snažnu kompetitivnu prednost. Zato smo, kroz ovu saradnju, koncentrirani na lijekove koji će nam pomoći da osnažimo svoju poziciju na novim terapijskim područjima, poput dijabetesa tipa 1, astme, hematologije, onkologije i kardiologije - dodao je Uzunović.

Željko Ravlić, menadžer kancelarija kompanije "Mylan" u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu, dodao je da će, zahvaljujući ovom partnerstvu, "Mylan" moći osigurati veću dostupnost visokokvalitetnih i pristupačnih lijekova za stanovnike Bosne i Hercegovine.

- Ovo partnerstvo otvara nove mogućnosti za daljnje širenje portfelja lijekova – kazao je Ravlić.

"Bosnalijek" je međunarodna kompanija koja uspješno posluje na tri kontinenta, u regionu prepoznata kao lider u farmaceutskoj industriji. Partnerstvo s velikom i snažnom kompanijom poput "Mylana'' dio je kompanijske strategije i vizije s posebnim fokusom na razvijanje novih terapijskih oblasti, širenje portfelja proizvoda i usluga, kao i širenje poslovanja na nova tržišta u svijetu. Razvoj i rast kompanije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, značajan su doprinos domaćoj ekonomiji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz "Bosnalijeka".  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.