NEVESINJE

Okupili se povratnici i raseljeni širom svijeta

Ovo je od velikog značaja za muslimane istočne Hercegovine i poticaj za svjetliju budućnost na ovim prostorima, nada za obnovu dobrosusjedskih odnosa, naglasio efendija Čopelj

S iftara: Prisustvovalo oko 250 Nevesinjaca i njihovih gostiju

Piše: P. MUCOVIĆ

30.5.2019

U Carevoj džamiji u Nevesinju organiziran je tradicionalni, zajednički iftar za sve vjernike s područja Medžlisa Islamske zajednice u ovom mjestu. Tom prilikom okupilo se oko 250 nevesinjskih Bošnjaka raseljenih širom svijeta, ali i onih koji su se vratili na svoja ognjišta.

Iftaru su, između ostalih, prisustvovali i muftija mostarski Salem ef. Dedović, paroh nevesinjski Drago Zubac, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Elvir Zlomušica i mnogi drugi.

Teravih-namazi

Prema riječima Mehmeda ef. Čopelja, glavnog imama MIZ Nevesinje, tokom ramazana teravih-namaz se klanja u pet džemata i u svim bošnjačkim selima, osim džemata u Odžaku. Istakao je da ovakvi iftari i okupljanja mnogo znače povratničkoj populaciji u Nevesinju, ali i da su značajni za izgrađivanje dobrih međunacionalnih odnosa.

- Ovo je od velikog značaja za muslimane istočne Hercegovine i poticaj za svjetliju budućnost na ovim prostorima, nada za obnovu dobrosusjedskih odnosa - naglasio je efendija Čopelj.

Prisutnima su se tokom ramazanske večeri, osim Čopelja, obratili i Salem ef. Dedović, hafiz Emin ef. Tucović, Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Muftijstvu mostarskom, te predsjednik MIZ Nevesinje Šerif Kujan.

Ovakva okupljanja mnogo znače povratnicima

Među učačima Kur'ana bili su i mladi i daroviti mladići porijeklom iz Nevesinja, čiji sportski rezultati, kako je kazao ef. Dedović, zadivljuju širu društvenu javnost.

Duhovne vrijednosti

- S nama je državni reprezentativac u futsalu Tarik Džemić, kao i perspektivni junior Lokomotive Halid Šipković. To su za nas velika saznanja, jer vidimo da imamo darovitih ljudi i da se nastavlja jedan dugovjeki kontinuitet očuvanja i njegovanja duhovnih vrijednosti - zaključio je muftija Dedović.

Nakon akšam-namaza proučena je i hatma-dova svim šehidima iz Nevesinja i svim umrlim muslimanima ovog kraja. Iftar u Nevesinju donirali su Bošnjačka islamska zajednica iz Brizbejna u Australiji i druge organizacije i preduzeća

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.