REAKCIJA

Gradska uprava Mostara: Optužbe o postojanju piralena su zlonamjerne i neutemeljene

Istakli kako je projekt izgradnje i finansiranja pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke

Postrojenje otpadnih voda

Piše: M. Sm.

29.5.2019

Nakon što su predstavnici Mreže „Naše društvo“ u utorak ustvrdili da se u mulju u pročistaču otpadnih voda nalazi izuzetno opasni otrov piralen, oglasili su se iz Gradske uprave Mostara.   

- Naglašavamo činjenicu kako je projekt izgradnje i finansiranja pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke (WB) i sam projekt još je u probnoj fazi, odnosno radi s jednom trećinom kapaciteta, i pod odgovornošću je izvođača radova grčke firme ''Aktor''. Što vrlo jasno i konkretno znači da nije uopće predan investitoru Gradu Mostaru na upravljanje - navodi se u reakciji Gradske uprave Mostara.

Optužba da se građani Mostara kontinuirano i godinama truju je, kako su naveli, neistina i u funkciji određene politike,“ a što najbolje znaju oni koji ove neistine plasiraju i s kojima uznemiruju javnost i građane Mostara, kao i njihovi naručitelji i nalogodavci“. 

To najbolje potvrđuje, kazali su, neosporna činjenica da je spomenuto postrojenje počelo s probnim radom tek u šestom mjesecu 2018. godine i da se mulj počeo proizvoditi u zadnjih četiri mjeseca te da isti sadrži sve one materije koje u većoj ili manjoj koncentraciji sadrži mulj i u drugim postrojenjima u BiH.

- U prilog te činjenice govori i Izvještaj hemijske analize parametara dehidriranog mulja sa Postrojenja otpadnih voda u Mostaru broj: 02-24-1-1-160-6/19, a kojeg je izradio Federalni zavoda za agropedologiju iz Sarajeva na zahtjev JP Vodovod Mostar.  U tom izvještaju piše da upotreba mulja u poljoprivredne svrhe nije moguća te da se predmetni mulj ne može koristiti kao kondicioner na poljoprivrednom zemljištu ali da se može/treba odlagati na uređenoj gradskoj deponiji -kazali su iz Gradske uprave. 

Također, iznijeli su kako je istina da postoji problem u odlaganju mulja zašto što se mogućnost deponiranja na deponiji osporava od strane same Deponije te je u tom pravcu zakazan sastanak za 10. juni 2019. s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koji su inače zaduženi za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.

- Tvrdnje iznesene na jučerašnjoj konferenciji da se ovdje radi inkrinimiranim radnjama, kako za trošenje novca za izgradnju pročistača, broja uposlenika, menadžmenta, te da uposlenici na postrojenju nestručni, su zlonamjerne, neutemeljene i politički motivirane - istakli su iz Gradske uprave Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.