PROFESIONALNI ANGAŽMAN

Jedanaest policijskih službenika MUP-a RS u mirovnim misijama UN-a

Gordana Mitrović iz Policijske uprave Bijeljina tri godine provela u Južnom Sudanu, ističe da je to veliko iskustvo

Arhiv

Fena

29.5.2019

Jedanaest policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) trenutno se nalazi u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda u svijetu. 

Sedam ih je u Sudanu, troje na Kipru, a jedan pripadnik entitetske policije je u Kongu.

U mirovnim misijama pripadnici MUP-a RS učestvuju od 2000. godine i do sada je bilo ukupno 83 redovnih, poluprofesionalnih i profesionalnih angažmana u Istočnom Timoru, Liberiji, Kipru, Sudanu, Južnom Sudanu, Kongu, Gvineji Bisao i Brindiziju (Italija).

Gordana Mitrović iz Policijske uprave Bijeljina je tri godine provela u mirovnoj misiji u Južnom Sudanu. Ističe da je to veliko iskustvo, ali i čast te je ohrabrila i druge kolege, a posebno žene, da uzmu učešće u mirovnim misijama.

- U pitanju je veoma odgovoran posao, jer predstavljate MUP RS i državu iz koje dolazite - ispričala je Mitrović izrazivši zadovoljstvo što je imala priliku da radi na zaštiti civila i implementaciji mirovnog sporazuma u Južnom Sudanu.

Odvojenost od porodice je, kaže, jedina od težih strana tog poziva, ali i gledati narod koji je u problemima u toj zemlji, a niste u mogućnosti da im dodatno pomognete.

Kao posebno tešku situaciju izdvojila je veliku krizu iz 2016. godine, kada je eskalirao sukob između dvije vojske, u kojem je najviše stradalo civilno stanovništvo u Južnom Sudanu.

- Tog jutra je pred vratima UN-ovog kampa bilo više od 16.000 izbjeglica, koje su tražile sklonište i zaštitu od UN-a. Tih nekoliko dana je bilo i teško, a istovremeno je bila sreća što možete pomoći ljudima – kazala je Gordana Mitrović.

Njen kolega Miroslav Milojević je posljednje dvije godine profesionalno radio za UN policijsku diviziju.

- Kao ekspert za borbu protiv transnacionalnog kriminaliteta pokušao sam da pokažem da i mi imamo veoma kvalitetne policajce, koji mogu učestvovati s kolegama iz svijeta na takvim poslovima – rekao je Milojević.

U Somaliji je proveo tri mjeseca, a ta je misija, kaže, bila itekako teška u smislu sigurnosti, dok je u Sudanu također boravio radeći na određenom projektu.

Povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač organizirao je prijem za pripadnike entitetske policije koji su učestvovali u mirovnim misijama UN-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.