PORUKE

Evropskoj uniji treba balkanska energija, a vi u BiH prvo formirajte vlast

Napredak na polju demokratije, vladavine prava i reforma javne uprave ostaju prioriteti

Avaz.ba

29.5.2019

Ne znam kako je ovo bilo moguće pa dokument nije procurio u javnost tako da vam možemo prenijeti  dobre vijesti, kazao je evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han (Johannes Hahn) na pres-konferenciji nakon što je Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu”

On je ponovio da napredak na polju demokratije, vladavine prava i reforma javne uprave ostaju prioriteti na kojima Bosna i Hercegovina mora raditi.

- Komisija je usvojila mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Unija će podržati procese u BiH i sada je od krucijalnog značaja da se uspostave vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Zašto to kažem, zato što od zemalja ne možemo tražiti da idu dalje ako ne postoje sagovornici, zato potičemo na formiranje vlasti – kazao je Han.

Da formiranje vlasti ostaje ključno, ponovila je i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini).

- Danas smo iznijeli mišljenje komesara o aplikaciji BiH. On je istakao nekoliko detalja i prioriteta, koje su potrebne kako bi BiH krenula ka statusu kandidata i onda otvorila pregovore. Imala sam priliku razgovarati sa liderima iz Bosne i Hercegovine i formiranje Vijeća ministara je ključna stvar - kazala je Mogerini.

Ona je navela kako su se odnosi u regiji zapadnog Balkana promijenili posljednjih pet godina te da zemlje sada nastoje raditi zajedno.

- Umjesto da se natječu, oni svi zajedno nastoje stvoriti bolje okruženje i postoji velika i duboka podrška naroda u tim procesa, u svim zemljama. Vidjet ćete procente podrške EU u procesima integracije, uključujući i uvjete, podrška je 70, 80 i 90 posto, brojke kakve zemlje članice EU više nemaju. Evropskoj uniji trebaju ta energija i ta odlučnost - kazala je Mogerini.

Mišljenje Komisije važan je korak u odnosima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine te služi kao poticaj za daljnje korake u procesu stjecanja članstva u EU.

- Komisija smatra da bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potreban nivo u skladu s kriterijima za članstvo, a posebno s političkim kriterijima stabilnosti institucija, čime se garantuje demokratija i vladavina prava. Bosna i Hercegovina morat će temeljno  poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi ostvarila niz precizno određenih prioriteta - stoji u saopćenju Evropske komisije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.