SARAJEVO

Komšić: EU upućuje na zaštitu individualnih prava građana i presude iz Strazbura

Konačno usklađivanje desit će se nakon što BiH dobije status kandidata

Za BiH najvažnija je presuda iz Strasbourga. Arhiv

Fena

29.5.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Žejlko Komšić smatra da mjere i preporuke koje je Evropska komisija istakla kao neophodne za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji imaju posebnu važnost, jer se njima nastoji osigurati početna ili temeljna usklađenost Bosne i Hercegovine s evropskom pravnom stečevinom.

Mišljenja je da će se konačno usklađivanje desiti nakon što BiH dobije status kandidata i otpočne pregovore o trideset pet poglavlja iz evropske pravne stečevine.

 - Smatram da pod temeljnom usklađenosti, Ustavom utvrđenu zaštitu kolektivnih prava treba izmijeniti u zaštitu individualnih prava svih građana BiH, onako kako je to rečeno u presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, u paketu "Sejdić i Finci" i druge vezane presude - rekao je Komšić.

Za BiH najvažnija je presuda iz strazbura u predmetu "Zornić", koja u stavu 43. kaže:

- U presudi "Sejdić i Finci" Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i etničkim čišćenjem. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na konstitutivne narode kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljnjeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokratija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda BiH, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.

Stoga, Komšić sugerira kako bi dobro bilo da svi politički akteri, u okviru ispunjavanja obaveza iz mjera i preporuka navedenih u mišljenju Evropske komisije, razmisle o modalitetima neophodnih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine. 

- Potrebno je da se osigura potpuna zaštita individualnih ljudskih prava svih građana BiH kako bi se time ispunio jedan od osnovnih preduvjeta za nastavak puta Bosne i Hercegovine ka statusu kandidata EU. Ako takva politička volja izostane, onda će BiH biti zaustavljena na svome putu i postati potpuni talac retrogradnih politika koje Evropa očito ne vidi u okviru vlastitih vrijednosti i normi iz evropske pravne stečevine - saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.