SAOPĆENJE Nakon izvještaja Johanesa Hana

SBB: Pozitivno mišljenje Evropske komisije mora uozbiljiti domaće političare

Avaz.ba
29.05.2019 14:53

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) vrlo pozitivnim i ohrabrujućim smatra današnje mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. 

Iako će konačnu odluku o kandidatskom statusu donijeti Evropsko vijeće, a potvrditi i sve zemlje članice, današnji stav Evropske komisije, kao glavnog izvršnog organa Evropske unije, smatramo prekretnicom na eurounijskom integracijskom putu naše zemlje. 

Jednako važno, brojna obećanja data od nosilaca najviših političkih funkcija u našoj zemlji, kao i uvjeti koji su navedeni uz ovo mišljenje, moraju uozbiljiti domaće političare i osigurati da još u ovoj godini Bosna i Hercegovina stekne zvanični status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Pitanja vladavine prava, nezavisnog i efikasnog pravosuđa, borbe protiv političke korupcije i kriminala, poštivanja ljudskih prava, ustavnog poretka i zakonitosti, te deblokada rada parlamenata i formiranje vlada na svim nivoima, moraju pod hitno doći na dnevni red vodećih političara u Bosni i Hercegovini. 

U suprotnom, nikad složenija politička kriza prijeti ne samo potpunoj blokadi evropskog puta već i ugrožavanju pravnog poretka, cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine kao države. 

Iskazana spremnost naših evropskih partnera i njihova nesebična podrška moraju biti ispravno shvaćeni od izbornih pobjednika i donosilaca ključnih odluka u Bosni i Hercegovini.

Oglasi

NA VRH