RAZGOVORI

Forto - Radojičić: Poruke saradnje Sarajeva i Banje Luke dobre za cijelu BiH

U oblasti komunalnih pitanja i infrastrukture imaju zajednički interes

Razgovarali o saradnji

Fena

29.5.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić smatraju da se poruke saradnje dvaju gradova veoma dobre za cijelu zemlju i pokazuju da se može raditi i sarađivati.

- Mišljenja samo da bi, kada bi se češće viđali, puno više i sarađivali – rekao je Forto nakon razgovara delegacije Kantona Sarajevo s banjalučkim gradonačelnikom.

Istakao je da je na sastanku bilo riječi o saradnji Sarajeva i Banje Luke, koja se kandidirala za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

- Želimo da preko našeg ministarstva kulture i 14 institucija kulture pomognemo i pružimo svu finansijsku i infrastrukturnu i drugu podršku - rekao je Forto novinarima i ponovio stav ministra kulture Mirvada Kurića da bi bili presretni da grad iz BiH pobijedi.

Zajedničku saradnju očekuje i kada su u pitanju određeni infrastrukturni projekti, kao što je vodosnabdijevanje, a radit će i na privrednoj i saradnji u oblasti turizma.

- Radujem se svakoj budućoj saradnji – rekao je kantonalni premijer i najavio skoro efekte i današnjih razgovora.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da ovim sastankom nastoje uspostaviti kontinuitet saradnje, po različitim pitanjima i resorima.

- U Sarajevu smo započeli nekoliko tema, od kojih se neke trebaju realizirati u kontaktima u Banjoj Luci, a određene u Sarajevu - rekao je Radojičić, ističući da su otvorena pitanja saradnje u kulturi te podsjetio da je Banja Luka kandidat za evropsku prijestonicu kulture 2024., a "mlađi" partneri u tome su Bihać i Jajce.

Jedan od segmenata aplikacije jeste, kako je napomenuo, i koalicija gradova.

- Smatramo da bi bilo važno učešće Sarajeva s određenim projektima, posebno s historijskom paralelom 1984. godine, jer se 2024. puni 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. To je jedna od sjajnih tema za aplikaciju. S te strane grad Banja Luka je veoma zainteresiran da sarađuje i podrži projekte koji bi se radili zajedno do i 2024. godine - rekao je on.

Očekuje da se ostvari saradnja i kontakti u oblasti privrede i turizma, a naredni razgovori tim povodom bit će vođeni u Kantonu Sarajevo.

U oblasti komunalnih pitanja i infrastrukture imaju, kaže, zajednički interes i vrše pritisak kako bi oba grada koordiniranim pristupom omogućili određene EU projekte.

- I današnji i nedavni sastanak u Sarajevu je jedan od rijetkih pozitivnih političkih poruka na bh. političkom nebu, koje je vrlo zapetljano i zakovano i u kojem se vrlo malo toga pokreće i uspijeva napredovati – naglasio je Radojičić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.