REAKCIJE Nakon sastanka s Vigemarkom

Džaferović: Očekujem da će se Vijeće EU najesen konačno odrediti o kandidatskom statusu naše zemlje

M.R.S.
29.05.2019 16:10

Šefik Džaferović sa Lars-Gunar Vigemarkom

Foto: M. Tabaković

Šefik Džaferović je, nakon sastanka s Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark), kazao da su u mišljenju Evropske komisije realno postavljene stvari prema BiH. Izrazio je očekivanje da će se Vijeće EU najesen konačno odrediti o kandidatskom statusu naše zemlje. 

- Ovo je nova šansa za BiH da, radeći na reformama koje su nam preporučene, ne bude izgubljena mogućnost kandidatskog statusa - dodao je Džaferović.

Komentirajući istupe Milorada Dodika, koji za zastoj u formiranju vlasti i na euroatlantskom putu, krivi bošnjačku političku elitu, Džaferović je rekao da Dodik treba analizirati svoje ponašanje i odnos prema institucijama.  

- Svađalačka retorika šteti BiH, zbog nekih politika i pojedinaca ispašta zemlja. Nema nikakve odgovornosti na bošnjačkoj strani, mi odmah želimo uspostaviti vlast, ali i da se poštuje princip vladavine prava.Tražimo da se poštuju zakoni ove zemlje i odluke koje su donesene i ne možemo pustiti da se mandat za formiranje Vijeća ministara da nekome ko unaprijed kaže da to neće - rekao je Džaferović.

Komentari

NA VRH