SARAJEVO

Ko je Sabina Sarajlija, nova glavna tužiteljica Tužilaštva KS

Piše: M. AŠČIĆ

29.5.2019

Članovi VSTV-a BiH imenovali su danas Sabinu Sarajliju za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Ona je na ovu poziciju imenovana sa 13 glasova za, dok je jedan član Vijeća bio protiv. Izabrana je na petogodišnji mandat i zamijenit će na ovom mjestu Dalidu Burzić, koja je imenovana za sutkinju Suda BiH.

Sarajlija je pobijedila u utrci za ovu poziciju tužioce Seada Kreštalicu i Sanina Bogunića. 

Kako je na sjednici objašnjeno, nakon intervjua pred Komisijom VSTV-a, imala je pet bodova više od drugorangiranog Kreštalice, a devet od Bogunića, koji je bio treći na rang-listi

Rođena je 2. novembra 1978. godine u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002., a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Distrikta Brčko BiH te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa.

Angažirana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inozemstva. 

Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.