SARAJEVO

Knjiga "Smrt u Hagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću" bit će promovirana danas u Kamernom teatru 55

Prilikom kreiranja korišten materijal sa suđenja, kao i nalaz ljekara Miloša Stojiljkovića s Univerzitetske bolnice Odense u Danskoj

Fena

30.5.2019

S. Saletović

"Smrt u Hagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću", naziv je knjige koja će biti promovirana danas u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Osim autorice dr. Nevenke Nene Tromp, na promociji knjige govorit će i Latinka Perović, Sonja Biserko, Vasvija Vidović, Ehlimana Memišević i Merima Prguda. 

Nevenka Tromp predaje na Univerzitetu u Amsterdamu od 1992. godine. Od 2000. do 2012. radila je na Međunarodnom krivičnom sud za bivšu Jugoslaviju, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Tromp je radila na historijskim i političkim temama na slučaju Slobodana Miloševića, od 2000. sve do njegove smrti u marta 2006. godine. 

Poslije njegove smrti i činjenice da je njegovo suđenje završilo bez presude, autorica knjige je odlučila upotrijebiti opsežni arhiv koji je to nezavršeno suđenje ostavilo za sobom i na osnovu dokaza, izjava svjedoka, audio i video zapisa rekonstruirati povijesnu naraciju koja se bavi ulogom Slobodana Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima koju su slijedili.

Kako Nevenka Tromp navodi u svojoj knjizi, koristila je većinom arhiv sa suđenja. 

- Međutim, koliko god taj arhiv bio opsežan, koristila sam i druge izvore. U jednom od tih izvora sam našla i nalaz ljekara Miloša Stojiljkovića s Univerzitetske bolnice Odense u Danskoj koji govori da su u krvi Miloševića, samo dva mjeseca prije njegove smrti, nađeni tragovi ''rifampicina'', baketrijalnog antibiotika kojim se tretiraju tuberkuloza i meningitis - ističe Tromp.

U vrlo opsežnom službenom izvještaju Tribunala isto se, kako navodi, tako referira na to da je u mjesecima prije smrti Miloševića u krvnim nalazima bilo tragova tog lijeka, ali da u trenutku njegove smrti, tj. u nalazima obdukcije nije bilo tragova tog lijeka. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.