PONOS BIH

Adisa Tufo: Nikad me nije bilo strah da ostvarim svoje snove

Motivaciju i inspiraciju da napreduje nalazim u svakom danu

Tufo: Kompanija je moj život, jednako kao i moja porodica

Piše: D. BAŠIĆ

31.5.2019

Kao jedna sasvim obična žena iz Sarajeva shvatila sam da sam jedini trun u svemiru na koji mogu utjecati i od tada se bavim isključivo sobom, svojim životom i porodicom. Ne štedim se, pokušavam maksimalno doprinijeti društvu. Nikad me nije bilo strah da ostvarim svoje snove.

Tim riječima započela je razgovor za „Avaz“ Adisa Tufo, jedna od najpoznatijih bh. poduzetnica te menadžerica i direktorica firme „ČIP sistemi“.

 Sretna i ponosna

- Život mi je protkan učenjem, čitanjem, pisanjem i konstantnom edukacijom. Preduzetništvom sam se počela baviti prije nešto više od šest godina, kada sam došla na čelo porodične kompanije, koja je u tom trenutku bila u prilično lošem stanju. Kompanija je moj život, jednako kao i moja porodica. Sve to volim – kazala je Tufo.

Na manifestaciji nedavno održanoj u Mostaru Adisa je dobila priznanje „Večernjakov pečat - ponos BiH“. Kaže da joj je to jedna od najdražih nagrada, jer je izbor bio neizvjestan do posljednjeg trenutka.

- “Uspješne žene BiH 2017”, “NajŽena XXI veka jugoistočne Evrope 2017”, “Dama godine 2018”, samo su neke od nagrada i priznanja koja sam dobila. Rado sam se odazvala pozivu da dođem u Mostar, bila sam zaista uzbuđena, sretna, ponosna i nisam to ni pokušala sakriti - kazala je Tufo.

Za nju je Bosna i Hercegovina zemlja neograničenih mogućnosti ako je čovjek svjestan svojih potencijala. Tufo smatra da u BiH itekako postoje uspješni ljudi prvenstveno zahvaljujući svom znanju i angažmanu.

Živite san 

- Motivaciju i inspiraciju da napredujem nalazim u svakom danu u kojem se probudim. Toliko je lijepog oko nas, ako želimo to vidjeti. Obrazujte se, radite na sebi. Na svojoj individualnoj unutarnjoj snazi i ljepoti. Poručujem djevojkama da se ne trebaju nikad truditi da se utope u masu i žive u prosječnosti. Sanjajte i živite svoj san. Imate pravo na sreću - kazala je Tufo.

Hidžab je dio mene već 15 godina

Adisa ističe da nikad nije osjetila nijedan neugodan pogled niti došla u neugodnu situaciju zato što nosi hidžab.  

- Hidžab je dio mene i mog identiteta. To je moj izbor već više od 15 godina. Nijednog momenta nisam ga doživjela kao ograničenje ili neku svoju stigmu. S hidžabom mogu biti aktivna na svakom polju. S hidžabom sam postala uspješna u svijetu biznisa i za svoj rad dobila brojna priznanja, bila sam bila predavač i govornik na mnogim velikim kongresima i konferencijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH. Slobodna sam žena - kazala je Tufo. 

Pčelarstvo i poezija

Pored svih obaveza, Adisa nađe vremena za poeziju i prozu. Početkom 2018. objavila je knjigu „Vruć krompir“.

- U mnogim stvarima zaista uživam. Najčešće su vezane uz umjetnost i prirodu. Puno čitam. Pčelarka sam već deset godina, imam uvijek između 30 i 50 košnica. One su moja druga ljubav. Imam i internet-portal koji ima za cilj da inspiriše i motivira žene i mlade na veći vlastiti angažman u društvu - ističe Tufo.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.