REAKCIJE

Dodik se požalio na pritisak, pa zaprijetio: Odluka RS bit će još rigoroznija

BiH nam je nametnuta kao jaram i teret

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba / RTRS

30.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski „Alo" požalio se da, kako je kazao, "pritisci" na entitet Republiku Srpsku i njega lično traju u kontinuitetu već godinama i da ne prestaju, bez obzira na okolnosti.

On je iznio niz tvrdnji o navodnim pokušajima zapadnih zemalja da „uruše RS“ te je govorio i o navodnim pritiscima koji su na njega vršeni da prihvati Godišnji nacionalni program za NATO. Dodik je ponovio i svoje stare teze o granici sa Srbijom, negirajući takvim tumačenjem teritorijalni integritet BiH, jer bi brisao granicu između RS, koja je neodvojivi dio BiH sa Srbijom.

O NATO putu

- Danas se to ogleda u nizu pritisaka koji su na nivou ljutnje nekih sa Zapada, koji se ljute na neku retoriku, a u suštini se ljute na svoj neuspjeh. Njihova namjera je bila da se Republika Srpska uruši, ali RS je opstala - rekao je Dodik za "Alo".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da je u entitetu RS formirana vlast, za razliku od državnog nivoa, te je ocijenio da je to prepreka i za napredak RS.

- BiH nam je nametnuta kao jaram i teret, jer i u Bosni i Hercegovini i preko BiH ne možemo da ostvarimo ništa - naglasio je Dodik.

On je rekao kako postoje ucjene da podrži ulazak BiH u NATO, ali da na takve pritiske odgovara porukom da je Republika Srpska neutralna i "neće granicu na Drini među Srbima".

- Mi smo vojno neutralni i u tome pratimo Srbiju, jer nećemo granicu na Drini među Srbima. Ako Srbija odluči biti članica NATO-a, i mi ćemo, a do tada nećemo. Džaba im je sve ovo što pokušavaju – kazao je Dodik.

Ostaje u Predsjedništvu

U intervjuu su iznesene i tvrdnje da je lider SDA Bakira Izetbegovića, izjavio „da će Dodik potpisati dokument o ulasku u NATO“.

- Ko je Bakir Izetbegović da govori o tome šta će biti naša odluka? On je umislio kako može da nam drži predavanja. Odluka Skupštine Republike Srpske će biti još rigoroznija. Narodna skupština će odlučiti o statusu Republike Srpske, jer ovo je neizdrživo - naglasio je Dodik.

On je rekao da, uprkos svim pritiscima, neće napustiti Predsjedništvo BiH i institucije i da će štititi interese Srba koji su mu na izborima dali povjerenje.

- Oni pokušavaju da ponize Republiku Srpsku i sve srpske kadrove. To što oni hoće iz svoje mržnje prema nama, iz svog nametnutog okvira, da njima sve pripada, a da smo mi neka "raja" koju treba potcjenjivati, to im više neće proći. RS niko neće moći ponižavati - istakao je Dodik.

Erdoan ne želi pomoći samo Bošnjacima

Govoreći o posjeti Turskoj i razgovorima s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), Dodik je rekao da je Erdoan pokazao interesiranje da svima u BiH pomogne, da njegova politika nije usmjerena samo na Bošnjake.

- On je tražio da se mi u BiH dogovorimo o trasi puta koji će povezivati Beograd i Sarajevo, to je primjer korektnog odnosa i ja to poštujem. Upitan kada doći u BiH, on nam je rekao: "Kad formirate vlast." A kad je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da prvo treba ući u NATO, Erdoan je rekao kako je logično da se prvo formira vlast, pa da se onda razgovara o NATO-u - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.