AKTUELNO

Općinski odbor SDS-a Prnjavor kandidirao Mirka Šarovića za predsjednika stranke

Ko će kome pomrsiti konce

Avaz.ba / RTVBN

30.5.2019

Novi Općinski odbor SDS-a Prnjavor sinoć je kandidirao Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a.

Ovo je prva kandidatura Šarovića, dok su ranije predloženi Vukota Govedarica, Milan Miličević i Mićo Mićić.

Zanimljivo je da je Općinski odbor Prnjavora kandidirao Šarovića, dok su sadašnji općinski odbori grada Istočno Sarajevo, odakle je Šarović, Sokolac, Istočna Ilidža i Pale kandidirali Milana Miličevića.

Kandidaturu Miličevića podržali su općinski odbori Teslića i Šamca.

Sadašnjeg predsjednika Vukotu Govedaricu su kandidirali gradski i općinski odbori Banje Luke, Novog Grada, Gacka..., dok je Mićića kandidirao matični Gradski odbor iz Bijeljine.

Borba oko predsjednika SDS-a počela je odmah nakon općih izbora kada su određeni krugovi u toj stranci pokazali veliku naklonost protivničkoj strani i pokušavali stranku uvući u zagrljaj SNSD-a, odnosno Milorada Dodika.

Iako nije prošao taj scenarij, i dalje postoje određene struje unutar SDS-a koji bi uspostavili blisku saradnju sa SNSD-om, čime bi sačuvali svoj "privilegirani položaj" u društvu.

Izborna skupština SDS-a trebala bi biti održana polovinom juna. Koliko će na kraju biti zvanično kandidata za predsjednika SDS-a i da li će uspjeti pokušaj pojedinaca da se postigne dogovor i na Skupštini bude samo jedan, teško je prognozirati s obzirom na to da postoje velike razlike kojim putem će nakon unutarstranačkih izbora krenuti ta stranka.

Ono što je izvjesno jeste da se na terenu odvija veće borba za svaki glas, a koja struja će prevladati bit će poznato na izbornoj sjednici Skupštine SDS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.