EKOLOGIJA

Svjetski dan zaštite okoliša ove godine bit će posvećen temi zagađenja zraka

"Urban led" je projekt fokusiran na urbane sredine

Ususret Svjetskom danu zaštite okoliša

N. Čeremidžić

30.5.2019

Ususret Svjetskom danu zaštite okoliša Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), u okviru projekta "Urban led", organizirat će događaj da bi građanima približio koncept niskokarbonskog urbanog razvoja čijom primjenom se može unaprijediti kvalitet zraka u gradovima. 

Projekt "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu niskokarbonskog urbanog razvoja", koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP, fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša, usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije.

Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskokarbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.



Projekt će biti realiziran u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.