PROBLEMI

Prirodna bogatstva BiH zatrpana tonama željeza

Ružna slika na putu prema Vlašiću

Piše: D. PAŠALIĆ

31.5.2019

Prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine zatrpana su tonama starog željeza, dok otkupljivači zadovoljno trljaju ruke. Sve veća ekspanzija otkupa otpada za posljedicu ima uništavanje livada, šuma, parkova...

Unosan biznis

Da je ovo sve unosniji biznis u BiH govore i podaci Porezne uprave Federacije BiH prema kojima je u FBiH registrirano 786 privrednih društava i 635 samostalnih poduzetnika koji se bave djelatnošću autootpada.

Samo u ovoj godini registrirano je novih 19 privrednih društava koja se bave ovom djelatnošću, dok ih je u prošloj bilo 57.

- Kada se radi o samostalnim poduzetnicima, u 2019. ih je registrirano 13, a godinu prije 55 - kažu iz Porezne uprave za “Avaz”.

Jedan od najočitijih primjera uništavanja zelenila, ali i stvaranja ružne slike, jeste onaj na Vlašićkoj cesti, na putu prema turističkoj destinaciji – Vlašiću.

Mnoštvo posjetilaca iz zemlje i svijeta, koji dolaze na ovu planinu, svjedoči užasavajućim scenama s obje strane puta, gdje priroda, iz mjeseca u mjesec, biva uništena.

Da bi vlasnici autootpada, ali i nadležne inspekcije, trebali voditi više računa o okolišu, smatra i direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

Opasne materije

- Autootpadi su problem u BiH, jer se u posljednje vrijeme sve više otvaraju, propisi se ne poštuju, a najkritičnije je što ne postoji tačan uvid gdje se odlaže otpad koji nije potreban i šta se događa s opasnim materijama iz automobila. Evidentan je nered i neodgovoran odnos prema okolišu firmi koje se tim bave. Zagađuju se tlo i voda – smatra Agić.

Dodaje da su redovne kontrole neophodne kako bi se utvrdilo radi li se prema propisima i uveo red u ovoj oblasti.

Dva zakona

Iz Porezne uprave FBiH ističu da se privredna društva koja se bave djelatnošću autootpada registriraju u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

- Samostalni poduzetnici koji obavljaju djelatnost autootpada moraju imati odobrenje za rad u skladu sa Zakonom o obrtu, a registriraju se kod nadležnih općinskih organa – kažu iz PU.



Agić: Evidentan nered

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.