PROTESTI

Poljoprivrednici 10. juna dolaze na proteste u Sarajevo

Stočari spremni stoku ispustiti na ulice gradova

Skupština Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. Eset Muračević

Es. M. / Avaz.ba

30.5.2019

Poljoprivrednici Federacije BiH izaći će na proteste 10. juna, ukoliko im do tada ne budu isplaćena dugovanja iz 2018. godine, najavili su danas iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

- Iako je Vlada FBiH, kao posljednja karika u lancu onih koji su trebali konkretizirati zahtjeve s našeg prošlomjesečnog skupa u Cazinu, danas dala saglasnost na Program vezan za isplatu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, Skupština Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH na današnjoj, redovnoj Skupštini nije odustala od protesta zakazanih za 10. juni ove godine. Vremenski uvjeti nisu išli na ruku poljoprivrednicima. S mikro i drugim kreditima teško možemo bilo šta učiniti da normaliziramo svoju proizvodnju. Protesti su naš posljednji vapaj prema nadležnima da konačno krenu sa aktivnostima kojima bi nam pomogli. Ukoliko do isplate podsticaja ne dođe, teško ćemo opstati. Stočari razmišljaju da, ukoliko podsticaji izostanu, stoku ispute na ulice gradova - rekao je Nedžad Bićo, predsjednik  Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako su rekli, protesti će, ukoliko dođe do njih, biti održani ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila programe za podsticaje poljoprivredi i veterinarstvu.

Usvajanjem dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2019. godinu, Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva bit će dodijeljeno 68.700.000 KM za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju, te 2.500.000 KM kao podsticaj veterinarstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.