EUROINTEGRACIJE

Odbor za vanjske poslove EP-a: Prva rasprava o Paketu proširenja za 2019. godinu u junu

Značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Fena

30.5.2019

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda na kojoj je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) prezentirao nedavno usvojeni Paket proširenja Evropske unije te ukazao na glavne rezultate, kao i izazove s kojima se još susreću države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje dokumenta i zahvalila Hanu i njegovom timu na kontinuiranoj i intenzivnoj angažiranosti na radu na postizanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećeg političkog vakuma, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, iznimno značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ukazala je na potrebu provođenja izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda te zamolila komesara da pobliže predstavi utjecaj drugih globalnih aktera na zapadnom Balkanu.

Prva rasprava o Paketu proširenja za 2019. godinu, koji je u srijedu usvojio Kolegij komesara, bit će održana na samitu EU od 20. do 21. juna, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU odluče o pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.