FBIH

Rad ministarstava u prvom kvartalu: Ostali "dužni" šest zakona

Federalna vlada je ove godine planirala donijeti 95 zakona

Izvještaj o realizaciji nedavno bio na Vladi

M.R.S.

30.5.2019

Nekoliko federalnih ministarstava nije uspjelo realizirati plan rada za prva tri mjeseca ove godine, iako su ga sami zacrtali. Tako, između ostalog, nisu uspjeli ispuniti zadaću donošenja šest zakona.

Iz izvještaja o realizaciji planova rada, koji je nedavno bio na sjednici Vlade FBiH, vidljivo je da svoj posao na izradi zakona u prvom kvartalu nisu u potpunosti realizirala ministarstva pravde, finansija, te razvoja, poduzetništva i obrta.

Ministarstvo pravde u prvom kvartalu nije uradilo izmjene i dopune Zakona o principima lokalne samouprave, Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Prednacrt zakona o Sudskoj policiji i izmjene Zakona o vještacima.

Ministarstvo finansija u prvom kvartalu nije uspjelo sačiniti izmjene i dopune Zakona o federalnim upravnim taksama, dok Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nije uradilo zakon o poticanju male privrede, što im je bila jedina planirana aktivnost za ovaj period.

Ministarstva su „zapela“ i u nekim drugim aktivnostima, pa je, naprimjer, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostalo dužno informaciju o stanju u prehrambenoj industriji za 2018. godinu, a nije održana ni tematska sjednica Vlade FBiH o vodnim uslugama, uz obrazloženje da se ona treba ostaviti novom sazivu.

Federalna vlada je ove godine planirala donijeti 95 zakona. I prošlogodišnji program rada bio je sličan po broju planiranih zakona, ali nije realiziran u potpunosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.