PLEMENITOST

Mačka se počela kotiti, ali je sve krenulo po zlu: Onda su se pojavili dobri ljudi

Maca Nada vratila vjeru u ljubav i ljudskost

Piše: E. T.

30.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Andrej Gajić, član istraživačke mreže "National Geographica", suosnivač organizacije "Sharklab ADRIA", na svom Facebook profilu objavio je priču o spašavanju života jedne mačke.

U uvodu svog statusa Gajić je napisao da nikada ne treba proći pored životinje kojoj je potrebna pomoć.

- Jutros je jedna vrlo preplašena maca naprosto iskočila pred mene na cestu, legla i baš kao da glavom pokazuje na nešto. I pokazivala je. Bio je to mrtav, već dobro truhli mačić, koji je čvrsto zaglavio pri porođaju na oko jednu trećinu dužine. Sigurno ga je ovako nosila nekoliko dana, pri tome bezuspješno pokušavajući da ga skine. Nakon više od 40 minuta zahvata, uspio sam da, u vrlo improviziranim uvjetima, izoliram nesretnog mačića i placentu. Pri palpaciji bio sam siguran da ima barem još dva unutra - napisao je Gajić.

Dalje je objasnio da su krici koje je ispuštala mačka, dok se potpuno nije predala u njegove  ruke, nešto najgore što je čuo u životu.

- Pozvao sam u pomoć svoje vrlo dobre prijatelje, kolege i sjajne veterinare Ajdina Bašića i Alena Salkića te smo macu prebacili u Travnik u Alenovu ordinaciju, gdje je i operirana. Nakon kompleksnog zahvata, kolege su izolirale još dva preostala, gotovo truhla, mačića. Kažu da nada posljednja umire, tako smo je i prozvali. Ova ulična maca preživjela je operaciju, hvala Bogu i sada je na odličnom putu da se u potpunosti oporavi uz pomoć dobrih ljudi koji je okružuju i paze, iako je lutalica - dodao je Gajić.

Poslije toga objavio je nekoliko fotografija mace i napisao da je ovaj primjer dokaz da još postoji dašak ljubavi i ljudskosti među nama.

- Hvala vam na više od 200 poruka koje ste s brigom poslali da vidite kako protječe oporavak mace Nade. Maca je ustala na noge, čak i malo prošetala, a predvečer je počela i jesti. Ipak, još je iznimno slaba, teško potrhanjena i dehidrirana. S obzirom na to da nije pila vode, dobila je oko 230 ml infuzije da nadoknadimo velike gubitke tečnosti. Kako je nezamislivo mršava, bio sam prinuđen da infuziju apliciram subkutano iza skapule - gdje se koža jedino i mogla povući da igla uđe sa što manje bola. Tokom čitave infuzije bila je iznimno mirna i umiljata - dodao je Gajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.