PROJEKTI

Za nadzor nad gradnjom Bloka 7 ide 26,9 miliona maraka

Uloga inžinjera je nadgledanje cjelokupnog procesa gradnje bloka te njegovo puštanje u pogon i ispitivanje svih funkcija

Piše: M. R. S.

31.5.2019

„Elektroprivreda BiH“ jučer je i na svojoj stranici objavila javni poziv za nabavku usluga nadzornog organa – inžinjera koji će nadgledati realizaciju projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.  

Svjetske reference

Vrijednost ovog ugovora je 23 miliona KM, a kada se tome doda i PDV, dobije se iznos od 26,9 miliona maraka.

- Uloga inžinjera je nadgledanje cjelokupnog procesa izgradnje bloka te njegovo puštanje u pogon i ispitivanje svih funkcija, za račun investitora. To je ugovorna obaveza „Elektroprivrede BiH“. Posao inženjera trajat će 68 mjeseci. Inžinjer je pravno lice, dakle kompanija, koja će morati imati najveće svjetske reference u gradnji termoblokova – pojasnio je za „Avaz“ Senad Salkić, izvršni direktor „Elektroprivrede BiH“ za kapitalne investicije.


Salkić: Ugovorna obaveza

Rok za prijem ponuda po ovom javnom pozivu istječe 17. jula.

Prve mašine

Prve mašine koje će pripremati gradilište budućeg Bloka 7 Termoelektrane Tuzla na teren bi trebale izaći idućeg mjeseca, a početak gradnje očekuje se najesen.

Riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, vrijednoj 786,3 miliona eura. Rok za gradnju je 56 mjeseci.

Ugovor o gradnji između EPBiH i kineskog konzorcija težak je 722 miliona eura. Kredit koji se uzima od kineske banke iznosi 613,9 miliona eura ili 85 posto ukupne vrijednosti. Pripremni radovi trebali bi koštati 16 miliona eura.

Traže kredit od 11 miliona KM  

U toku je i javni poziv „Elektroprivrede BiH“ za nabavku komercijalnog kredita od 11 miliona maraka, bez PDV-a, radi finansiranja dijela avansa za projekt gradnje Bloka 7.

Rok za otplatu tog kredita, kako je navedeno u pozivu, iznosi pet godina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.