AKTUELNO Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Čolak: Mišljenje Evropske komisije je sve ono što smo znali i ranije

Sad samo EK na jedan način eksplicitnije poziva na promjenu nekih veoma ključnih zakona

HMS / Avaz.ba
31.05.2019 07:51

Bariša Čolak

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak smatra realnim mišljenje Evropske komisije o tome šta BiH treba učiniti da bi stekla status kandidata za članstvo u EU.  Ističe kako je to mišljenje u skladu s politikom HNS-a, dok za izjave drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kaže kako su nebulozne i neutemeljne.

U mišljenju Evropske komisije koji je upućen Evropskom vijeću je sve ono što smo i ranije znali da treba napraviti, s tim što se sad na jedan način eksplicitnije poziva na promjenu nekih vrlo ključnih zakona kao što je zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ustavnom sudu BiH, gdje se po prvi put poziva na rješavanje pitanja stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH što je zaista jedna novina da se i Evropska komisija o tome izjasnila, kazao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Smatra da BiH sa stranim sudijama u bilo kojem sudu, a posebno Ustavnom, ne može postati kredibilan kandidat za članstvo u EU.

Važno je i to, smatra Čolak,  što se na vrlo jasan način poziva na provedbu odluka kako Evropskog suda za ljudska prava ali jednako tako i Ustavnog suda BiH na čemu stalno insistiraju hrvatski politički predstavnici u BiH, zalažući se za provedbu tih odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić koji govori na vrlo jasan način o legitimnom predstavljanju.

- Valja ispoštovati odluke Evropskog suda da se svi, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, imaju pravo kandidirati, ali jednako tako mi moramo poštovati i naš Ustav i konstitutivnost i međusobnu jednakopavnost tri konstitutivna naroda, kaže Čolak.

Smatra da je neophodno pronaći model koji će omogućiti i provedbu presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, i osigurati prava svih da se kandidiraju za bilo koju funkciju, ali i presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- Ma naravno da je to moguće i ne samo moguće, to je i poželjno i nužno učiniti jer imamo naprosto državu koja je složena, koja se sastoji od tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ta tri naroda. Postoje i druge države u Evropi koje su, također, složene i višenacionalne i znamo na koji način su riješili ta pitanja. To je moguće i vrlo jednostavno ostvariti ako postoji politička volja. Nažalost kod naših partnera u vlasti do sad te političke volje nije bilo. Konačno je došlo vrijeme da i oni promjene svoj stav kako bi jednostavno otklonili diskriminaciju, rekao je Čolak.

Osim na presudu u predmetu Ljubić, Čolak je podsjetio i na presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda iz 2000. Godine, po apelaciji Alije Izetbegovića.

- I u toj presudi je Ustavni sud BiH na vrlo jasan način rekao da ustavno načelo o jednakosti konstitutivnih naroda koje  proizilazi iz samog označavanja Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda, zabranjuje bilo kakav privilegij za jedan, drugi ili treći narod i zabranjuje bilo koji oblik dominacije u strukturama vlasti. To garantuje jednakopravnost, ali  istovremeno ne isključuje prava nacionalnih manjina da budu tretirani jednako kao i u svi drugim višenacionalnim državama, kaže Čolak.

Nebuloznim smatra tvrdnje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da  Mišljenje Evropske komisije predstavlja poraz politike HNS BiH i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- To su zaista izjave kojima, po mom sudu, ne bi im trebalo davati nikakvo značenje, to su nebulozne, neodmjerene, ničim utemeljene izjave, kazao je Čolak. Otkud takva izjava ako Evropska komisija poziva na provedbu odluka i Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Naravno da se i u ovom izvještaju govori da izbore treba provesti u skladu sa evropskim standardima, u skladu s evropskim vrijednostima, da treba provesti izbore u gradu Mostaru, ali to znači treba provesti odluke Ustavnog suda BiH. Znamo što je rekao Ustavni sud BiH, evo konkretno o legitimnom zastupanju. Dakle, to je vrlo jasno. Pa nećemo mi valjda provoditi odluku Ustavnog suda BiH zanemarujući što u njoj piše. Moramo je doslovno provesti kako piše u odluci. Ne vidim ni jednog elementa za jednu takvu tvrdnju. Ali, znate već to je politika koja je nama znana i jednostavno ona jeste uperena protiv interesa hrvatskog naroda i nažalost ona se samo nastavlja, kaže Čolak.

Upitan može li strankama Hrvatskog Narodnog Sabora biti prihvatljiva u vlast,i na državnom i federalnom nivou, Demokratska fronta čiji lider Željko Komšić izjavljuje kako je cilj njegova ulaska u vlast spriječiti izmjene Izbornog zakona prema presudama Ustavnog suda BiH, Čolak, kaže za HMS, kako hrvatska strana ne može utjecati na to ko će činiti bošnjački blok u vlasti.

- Nama to ne može biti po volji ali mi jednostavno ne možemo utjecati na to ko će činiti taj bošnjački blok. Mi smo svjesni opstrukcija koje će na ovom putu biti. Iz svega ovoga nije vidljivo da će se ta politika promijeniti, jer ona je uperena protiv temeljnih interesa hrvatskog naroda. Na žalost to je tako. A naša politika je zagovaranje jednake pozicije hrvatskog naroda s druga dva naroda i ta politika ne bi ni jednome dobronamjernom čovjeku, bez obzira kojem on narodu pripada, trebala smetati i takva politika jedino drži na okupu BiH, zaključio je Čolak.

Komentari

NA VRH