AKTUELNO

Puhalo: Dobro jutro, Republika Srpska, javite RTRS da ima još živih Prijedorčana koji su nosili bijele trake

Objavio je banjalučki analitičar i depešu Stanice javne bezbjednosti Prijedor

Arhiv

I.K./Avaz.ba

31.5.2019

Dobro jutro, Republika Srpska, javite RTRS da ima još živih Prijedorčana koji su nosili bijele trake 1992. godine, napisao je jutros na društvenoj mreži Twitter sociolog i politički analitičar Srđan Puhalo

Podsjetio je Puhalo i na to koliko je nesrpskog stanovništva ubijeno u Prijedoru u periodu od maja do avgusta 1992. godine, gdje su sakrivani te koliko je Srba osuđeno za zločine u Prijedoru.



Objavio je banjalučki analitičar i depešu Stanice javne bezbjednosti Prijedor od 30. aprila 1994. godine. U depeši je izviješteno o mobilizaciji 10 stanica milicije sa 1.587 pripadnika. Stoji u dokumentu i da nije bilo neodazivanja na poziv niti izbjegavanja radnih obaveza.

Izviješteno je o preuzimanju vlasti u Prijedoru u 4 sata ujutro „zauzimanjem Stanice javne bezbjednosti i svih ostalih vitalnih objekata“.

Sve se to, stoji u dokumentu, desilo bez ispaljenog metka i sinhronizirano.


Podsjetimo, na današnji dan prije 26 godina vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe. 

''Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice." 

Tokom 1992. godine na području općine Prijedor ubijeno je više od 3.000 ljudi - Bošnjaka i Hrvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.