RAZGOVOR

Dr. Safija Malkić: Djecu je najvažnije odgajati od malih nogu

Brak, odnosno bračna zajednica je osnov za izgradnju porodice i porodičnog života, a počinje dobrovoljnim izborom bračnog druga

Malkić: Raditi na izgradnji zdrave porodice i njenom očuvanju

Razgovarala

31.5.2019

Dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u razgovoru za „Avaz“ ukazala je na važnost braka, pojašnjavajući kako očuvati tu zajednicu te odgajati dobru i poštenu djecu.

Dotakla se i mubarek mjeseca ramazana, u kojem je odabrana noć Lejletu-l-kadr, posta, ali i dala osvrt na mlade i izazove s kojima se susreću.

Radite u Rijasetu Islamske zajednice u BiH, u Odjelu za brak i porodicu. Koliko danas mladi, ali posebno oni koji su već udati i oženjeni, drže do braka? Statistike pokazuju da se veliki broj parova razvodi, što iz ekonomskih razloga, što zbog neslaganja. Čak neki skupa budu nekoliko dana i svako sebi. Kako islam gleda na instituciju braka, kako očuvati porodicu, zajedno ostarjeti, a djecu izvesti na pravi put?

Porodica i izazovi 

- Institucija braka ili brak kao institucija precizno je definiran i u islamu ima posebno mjesto. Brak, odnosno bračna zajednica je osnov za izgradnju porodice i porodičnog života, počinje dobrovoljnim izborom bračnog druga, a potvrđuje se prihvatanjem, zavjetom i ugovorom sklopljenim između muškarca i žene s namjerom da žive zajedno kako bi postigli duševni mir, smiraj, da osnuju svoju porodicu i „dijele dobro i zlo“ i, naravno, brak se zasniva na zamisli trajnosti zajedničkog života supružnika, kako mi u Bosni volimo reći - dok ih „smrt ne rastavi“. Allah, dž.š., u Kur'anu bračnu vezu naziva zavjetom - „čvrstim zavjetom“ između muškarca i žene, što upućuje na snagu, značaj i posebnost bračne veze, a islam na porodicu gleda kao na temelj na kojem počiva kompletno društvo, poklanja posebnu pažnju formiranju, izgradnji zdrave porodice i njenom očuvanju, potom veliki značaj pridaje odgoju djece, naglašeno provlačeći duhovne komponente blagosti, ljubavi i milosti koje su najbolji osnov za razumijevanje i poštovanje svakog člana porodice.

Ako bismo se držali ovih smjernica islama u svom bračnom i porodičnom životu, bilo bi više uspješnih brakova, sretnih porodica, lijepo odgojene, zadovoljne i vesele djece, odnosno, bilo bi manje razvoda, manje razorenih porodica, manje napuštene, zanemarene i unesrećene djece. Danas nam je posebno potrebno pozivati i apelirati na razumijevanje, razgovor i dogovor među supružnicima i kompromis u rješavanju bračnih nesuglasica i porodičnih problema.

Uvijek su bračni drugovi bili pred izazovima i problemima, ali je bilo više razumijevanja, sabura, tolerancije među njima i obostrane želje da prevaziđu probleme, a danas, kad smo uveliko zbunjeni novim vrijednostima, kao da smo više zaokupljeni sobom, osobnim komoditetom, rahatlukom - „slobodom“ i ne želimo kompromis i ne želimo „trpjeti nikoga“ iako je taj neko nama važna ili najvažnija osoba u životu. Zato se čini uputnim u ovim mubarek danima razmisliti o ljepoti i blagodati bračnog i porodičnog života i našim najmilijima!

Čime se sve kroz rad bavite? Šta Vam je fokus, kakvi su rezultati Vašeg dosadašnjeg rada?

- Fokus Odjela za brak i porodicu je upravo ono što sam već istakla, opet i iznova promovirati i afirmirati bračne i porodične vrijednosti, govoriti mladima, usmjeravati i savjetovati mlade, buduće supružnike, očeve i majke na značaj pridržavanja i njegovanja istinskih, univerzalnih, islamskih vrijednosti na putu do „sretnog života“. Također, zadatak Odjela je rad sa ženama, ženskim džematom i stoga smo preko mreže koordinatorica za brak i porodicu ženama u njihovim džematima i medžlisima ponudili sadržaje koji će im pomoći da se educiraju, da uče o vjeri, da pohađaju različite kurseve, ali i da, kroz predavanja, tribine, seminare, svoje znanje prošire iz drugih oblasti, pedagogije, psihologije, medicine... Namjera i cilj nam je da pomognemo i podržimo ženu u njenom intelektualnom i duhovnom rastu i razvoju.

Kako vidite položaj žena u BiH? Kakav je status naših muslimanki, kako da se izbore za svoja prava?

- Nerijetko naše vrijeme mjerimo na ono prije agresije i poslije agresije, pa stoga smatram da je status žene u našoj zemlji, generalno, puno bolji nakon agresije, posebno status i položaj žene muslimanke. Muslimanke su, posebno akcentiram muslimanke s hidžabom, prisutne u gotovo svim sferama javnog života, školuju se na različitim fakultetima, istaknute su stručnjakinje u različitim oblastima i profesijama, obnašaju važne funkcije i, naravno, uložile su puno truda da postignu uspjeh i priznanje u struci ili da ih se, zasluženo, imenuje na rukovodeću poziciju u nekoj instituciji, organizaciji. Takve žene su se izborile za svoje mjesto shodno pravima koje imaju i koja su im zagarantirana po zakonu u Bosni i Hercegovini, a dobro bi bilo kad bi se prestalo s postavljanjem „ženskog pitanja“ i propitivanjem ženskih prava – pa zar te vrijedne žene nisu svojim radom i djelom dale najbolji odgovor - i zbog toga zaslužuju veliki respekt!

Majka ste dvojice sinova, doktorirali ste, radite... Kako uspijevate sve, koji je recept za uspjeh na poslovnom putu, ali i dobar odgoj djece? Čega ste se odrekli da biste uspjeli na ovim poljima?

- Slijedim, odnosno, trudim se slijediti slova Kur'ana i Sunneta, a njih je, ajeta i hadisa, toliko mnogo, toliko puno daju, a još više obavezuju: da stalno, neprestano učimo i da napredujemo u korisnom znanju, da činimo dobro i da širimo dobro i optimizam, a da sprečavamo zlo i pesimizam, da čuvamo sebe i svoje porodice, da će trud, zalaganje i odricanje vidjeti i isplatiti, da molimo da nam Uzvišeni Gospodar pomogne u svim hairli poslovima i podari dobro, sreću i spas i na ovom i na budućem svijetu... To su samo neke smjernice koje mi daju snagu i drže me budnom da ne zaboravim svoje (malo!) mjesto u ukupnom univerzumu i da prihvatim ono što mi je Gospodar odredio i darovao te uložim svoj ukupni potencijal kako bih ispunila i opravdala povjerene mi emanete i odgovorila svojim ulogama kćerke, supruge, majke, kao i uposlenice u Rijasetu Islamske zajednice.

Omladina je danas, čini se, u nezavidnoj poziciji, mnogi ne rade, obrazovanje je loše, djeca provode sate pred kompjuterom, na društvenim mrežama, slijepo prate modu, oponašaju "svjetske zvijezde"... Kako da oni postanu odgovorni ljudi kada porastu, koliko je bitan odgoj dok su mali?

Prilika za popravak 

- Izuzetno je bitan odgoj od najranije dobi, od malih nogu, odnosno, on je presudan. Ako zakasnimo s odgojem i usmjeravanjem djeteta na pravi put, onda malo možemo uraditi kasnije, teže je preodgojiti nego odgojiti, a upravo tu roditelji padnu u zamku jer kažu, dok dijete malo poraste, onda ćemo poraditi na odgoju, odnosno pravilima lijepog ponašanja. Tada je kasno jer je dijete već usvojilo neka pravila i nastaje problem kad ih treba promijeniti, posebno zato što otac ili majka to zahtijevaju. Zato je potrebno početi s odgojem od prvih riječi, od prvih spoznaja i uspostaviti pravu konekciju s djetetom, temeljenu na roditeljskoj ljubavi i pažnji – da dijete zna da ga roditelj voli i da mu zbog te ljubavi uvijek želi dobro, pa i onda kada mu nešto brani i ne dozvoljava, da to čini zbog brige za njim, za njegovo dobro. Ako uspijemo odmalena pridobiti dijete svojom ljubavlju, brigom i pažnjom, tj. ako smo odgovoran roditelj, onda se možemo nadati, uz Allahovu pomoć, da će preko našeg ličnog primjera i uz naše zalaganje i naše dijete biti odgovorno, odgojeno.

U ovom mubarek mjesecu okupljate muslimanke na iftarima, družite se... Je li nam time poručujete da je zajednica jako bitna i da se kroz jedinstvo, bratstvo i vjeru može odgovoriti izazovima današnjice? Šta nam post znači? 

- Ramazan nam je prilika, najbolja prilika da se preispitamo, samoanaliziramo, pokajemo, popravimo, korigiramo, a post nam pomaže da istinski samoobračun obavimo pod okriljem neizmjerne Allahove, dž.š., providnosti i milosti i ujedno nam pruža mogućnost da spontano discipliniramo svoj nefs, svoje postupke kao što dobrovoljno discipliniramo tijelo. Osim ovog individualnog „generalnog čišćenja“, ramazan i post nas drže zajedno, a zajednički ibadeti, teravije, mukabele, vazovi, iftari dodatno nam osvježavaju dušu i srce i preko njih akumuliramo i deponiramo duhovnu „hranu“. Različiti ramazanski susreti, druženja i razgovori pomažu nam da probleme podijelimo i ublažimo, da jedne druge posavjetujemo, ohrabrimo i podržimo da svaka pojedinačno da doprinos našem hodu za bolje sutra svih nas, posebno naše djece i omladine. Konačno, ramazan nas čini posebnima i ispunjenima i spaja naša srca u dobru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.