BH-GAS

Prve isporuke plina putem ''Južne interkonekcije'' očekuju se 2023. godine

Plinovod od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar

Avaz.ba / Fena

31.5.2019

"BH-Gas" je u proteklom periodu proveo sve pripremne aktivnosti da bi se stekli uvjeti za objavu tendera za izradu studije utjecaja na okoliš i studije izvodljivosti za projekt ''Južne interkonekcije'', saopćeno je iz te kompanije.

Na web-stranici "BH-Gasa" i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je objavljen poziv za odabir konsultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okolinu i društvo za plinovod ''Južna interkonekcija'' Bosna i Hercegovina i Hrvatska, čime je zvanično i započeta realizacija projekta ''Južne interkonekcije''.

Za izradu navedenih studija "BH-Gas" je dobio grant sredstava od USAID-a, koja će se realizirati preko EBRD-a. Cjelokupan proces javne nabavke će se provesti preko EBRD portala za elektronske nabave (EBRD Client E-Procurement Portal).

Vlada Federacije BiH je, uvažavajući značaj pitanja sigurnosti snabdijevanja za potrošače prirodnog plina, prethodno za ovaj projekt donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te je zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i "BH-Gas" da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Radi se o plinovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar i on će biti spojen na postojeći transportni sistem.

Realizacijom projekta Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH bi, pored novog pravca snabdijevanja prirodnim plinom, dobila pristup novim izvorima kao što su skladišta prirodnog plina u susjednim zemljama i drugi. Time bi se osigurala pouzdanost i sigurnost snabdijevanja potrošača na postojećem, kao i novom planiranom pravcu, ističu iz "BH-Gasa".

Istovremeno, kako se navodi, s izradom studija, planirana je i izrada idejnog projekta s elaboratom eksproprijacije za čiju namjenu su, također, osigurana grant sredstva od Evropske komisije.  

Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije s krajnjim ciljem ishođenja okolišne dozvole i urbanističke saglasnosti, nakon čega se očekuje izrada glavnog projekta i u konačnici izgradnja plinovod i svih pripadajućih objekata.

Prve isporuke prirodnog plina putem plinovoda ''Južna interkonekcija'' se očekuju 2023. godine, saopćeno je iz "BH-Gasa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.