AKTUELNO Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije

Osmanović: SNSD ne može držati sve u BiH kao taoce svojih opstruktivnih namjera

Blokiranje reformskog i evropskog puta je nedopustivo

Fena
31.05.2019 12:20

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je, reagirajući na izjavu delegata u Domu naroda PSBiH Dušanke Majkić (SNSD) da entitet RS neće pristati da provodi preporuke iz mišljenja Evropske komisije BiH, kazao da ova izjava koju je ona uputila u ime SNSD-a ukazuje na kontinuiranu politiku opstrukcija i blokada koju provodi ta politička opcija.

- Najprije su krenuli s otvorenim najavama da će kršiti Zakon o odbrani i usvojene državne strategije. Nakon toga su krenuli u blokadu rada institucija, kroz odbijanje formiranja komisija i sazivanja sjednica u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa i u Predsjedništvu BiH, a sada iz SNSD-a dolaze i najave odbijanja preporučenih reformi iz mišljenja Evropske komisije - kazao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, ovo otvoreno odbijanje EU puta BiH i reformi iz SNSD-a nedvosmisleno ukazuje na namjeru te stranke da ovu zemlju i njene građane nastavi držati kao taoce svojih retrogradnih politika.

Osmanović ističe da je blokiranje reformskog i evropskog puta nedopustivo i ne smije biti tolerirano te da svi domaći i strani akteri trebaju izvršiti pritisak na takve najave.

- Bosna i Hercegovina mora nastaviti putem euroatlantskih integracija i reformi, moraju se poštivati zakoni, provoditi reforme i ići naprijed i zato pozivamo SNSD da hitno prestane s opstrukcijama rada institucija, reformskog i integracijskog puta, jer to je štetno za sve u BiH, ali i opasno jer vodi ka daljnjoj destabilizaciji - naveo je Osmanović.

Komentari

NA VRH