INTERVJU

Miodrag Živanović: Treba otvoreno reći, mi više ne zanimamo Brisel

Problemi običnog naroda gube se u džungli ličnih interesa političara

Ne radi se više o putu prema EU nego i o našim životima i budućnosti

Razgovarala: Senka KURT

31.5.2019

Miodrag Živanović, univerzitetski profesor iz Banje Luke, priznaje da je začuđen izvještajem o napretku Bosne i Hercegovine koji je Evropska komisija predstavila u srijedu.

- Taj izvještaj je licemjeran. To nije prvi put. Gotovo je nevjerovatno da međunarodna zajednica, šta god pod tim podrazumijevali, već dugo vremena daje komplimente aktuelnim rukovodstvima BiH, a situacija je sve gora, teža, sve je više blokada na svim našim putevima. Ne radi se samo tu o putu prema Evropskoj uniji nego i o našim životima, budućnosti. Stanje u našem društvu je takvo da je jedina karakteristika odsustvo nade i apsolutna rezignacija. Ako je to za međunarodnu zajednicu pohvalno, onda ne znam šta se tu još može reći.

Lišeni nade

Šta bi mogao biti cilj tih pohvala, tih pozitivnih ocjena? Neki kažu da je to možda i vjetar u krila odgovornima.

- Mogu samo pretpostaviti, a na osnovu naših iskustava da se tu radi o stvaranju i potenciranju jedne zategnute situacije i u narednom periodu. Svjesni smo da se ništa neće rješavati, da ćemo i dalje biti lišeni bilo kakvih nada, otvorenih puteva prema budućnosti. To je, prema mom sudu, veliki hendikep, oduzimanje mogućnosti da mi koji živimo ovdje napravimo šta korisno i dobitno za našu budućnost. Brisel je pokazao, ali i drugi moćnici, da mi njih ne zanimamo i to treba otvoreno reći. Ako ima ikoga u BiH ko nije otišao, a da nešto znači, moramo najoštrije kritikovati takvo ponašanje Brisela i drugih faktora međunarodnih igara. To znači da istovremeno moramo upućivati i najoštrije kritike našim vlastima.

Kome, zapravo, kad vlasti nemamo već duže od osam mjeseci?

- Iskreno, mi nemamo vlast 25 godina. Neki su u međuvremenu instalirali, ali to nisu bile prave vlasti. I ovo što danas imamo, morat ću upotrijebiti tu riječ, ruglo je naše države i društva.

Dječija svađa

No, bez obzira na sve, na izborima su dobili obavezu da vode državu. Vidite li Vi neku šansu za skoro formiranje Vijeća ministara BiH, državne vlasti?

- Mislim da bi bilo najbolje da oni ne formiraju nikakvu vlast. Svi koji su bili u vlasti, radili su protiv države i društva, protiv nas koji živimo ovdje. Ove današnje vlasti karikaturalni su primjer i bit će još više i ubuduće. Prvo su se kao djeca svađali zbog zastavica, donesu ih, odnesu... Kao igranje našim sudbinama lego-kockama. Vode se rasprave koje ništa ne rješavaju, a sve je poremećeno, ništa ne funkcioniše, a oni se zabavljaju time. Član kolektivnog šefa države Željko Komšić podnio je prijavu protiv predsjedavajućeg Dodika, a zaboravio je svoju poziciju, činjenicu da tamo ne postoje pojedinci. Šef države postoji kao kolektivna institucija. Oni nemaju nikakav status kao pojedinci.

Koga Vi vidite kao krivca za ovaj status quo? Ili je to teško razaznati? Čini se da se sve vrti oko MAP-a, Izbornog zakona, Dodikovog insistiranja na (ne)mogućoj BiH...

- Svi problemi običnog naroda, koji jedva preživljava, gube se u džungli njihovih ličnih interesa, kriminala, korupcije. Davno sam ja rekao da je Centralna izborna komisija još prije izbora trebala, zapravo morala, najmanje polovini kandidata zabraniti izlazak na izbore. Sve je toliko nadrealistično, za nas obične ljude, to je katastrofa.

Morbidna igra lego-kockicama

Vlada RS upravo je utvrdila Prijedlog zakona o rezervnom sastavu policije u RS. Kao nekome ko živi, radi u RS, šta će to Vama značiti?

- I to pripada onoj morbidnoj igri lego-kockicama. Narod to baš i ne zanima. Mi pokušavamo preživjeti ovo ludilo. To je bitno za razne dilove, a i za dil s međunarodnom zajednicom, koja daje alibi postojećim vlastima. Politika je kratkog pamćenja, ali ima nas koji se sjećamo, kako je uvijek postojao taj blagonakloni stav prema vlastima. To je nešto najgore što nam se moglo dogoditi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.