INTERVJU

Petrič: Ne postoji veza između situacije u BiH i na Kosovu

Pokušaj srpske strane u Bosni da promijeni granice automatski bi doveo do gubitka međunarodnog statusa

Avaz.ba / Deutsche Welle

31.5.2019

Dejtonski sporazum je dao egzistenciju RS i svaki pokušaj promjene granice doveo bi do gubitka međunarodnog statusa RS, kazao je Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, za "Deutsche Welle". On je naglasio da rješenje za Kosovo mora biti evropsko, i to bez Vašingtona i Moskve.

- Uostalom, to je evropski problem. To će biti riješeno, to mora biti riješeno u Evropi. Iz tog razloga taj proces bi trebala voditi Evropa - kazao je Petrič.

Na konstataciju novinara kako ni Srbija ni Kosovo ne žele da se odluka donese bez Rusije ili bez SAD, Petrič ističe kako objema stranama treba reći: hoćemo evropsko rješenje.

- Na kraju krajeva, obje države žele postati članice Evropske unije. Ali to, također, znači da interesi Evrope moraju biti u prvom planu. To je nešto što obje strane moraju da shvate - istakao je Petrič.

On je komentirao i šta bi se dogodilo ukoliko bi Srbija i Kosovo postigli sporazum oko promjene granica, zašto bi Republika Srpska ostala u Bosni i Hercegovini, ako bi u principu bilo moguće da i druge zemlje promijene granice.

- Mogu samo da citiram bosanskog predsjednika Željka Komšića, koji je izjavio da ne postoji veza između situacije u BiH i situacije na Kosovu. Zašto? Jer, ako dođe do promjene granica, ako se radi o rezultatu pregovora o kosovskom pitanju, onda to mora biti rezultat koji su prihvatile obje strane. Primjenjuju se međunarodna pravila, bilateralne promjene granica su moguće samo između dvije suverene države – konsenzusom - naveo je Petrič.

On je istakao i kako u BiH nema konsenzusa u vezi s tim te da Bosna i Hercegovina postoji u granicama koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom. Taj međunarodni ugovor je Republici Srpskoj takoreći dao egzistenciju, naveo je Petrič, poručivši da bi svaki pokušaj srpske strane u Bosni da promijeni granice automatski doveo do gubitka međunarodnog statusa Republike Srpske.

- Zato što su Dejtonskim sporazumom uspostavljene međunarodne granice koje su potpisali Beograd i Zagreb. Dakle, dvije ključne sile u regionu su garanti Dejtonskog sporazuma i one su obavezne da priznaju svoje potpise - kazao je Petrič. 

Kompletan intervju pročitajte na stranici "Deutsche Welle".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.