SAOPĆENJE

Komšić: Evropska komisija prepoznala neefikasnost mehanizma koordinacije

Arhiv

Fena

31.5.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da je Evropska komisija prepoznala neefikasnost mehanizma koordinacije. 

Naime, Evropska komisija u svom mišljenju o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji osvrnula se i na Mehanizam koordinacije, koji ocjenjuje kao nedovoljno efikasan, obrazlažući to činjenicom kako kantoni nisu dovoljno kapacitirani da bi mogli iznijeti potrebne poslove i zadatke unutar evropskih integracija.

- Evropska komisija posebno ističe da postojanje 14 upravnih tijela širom zemlje (deset kantonalnih vlada, dvije entitetske vlade, Distrikt Brčko i Vijeće ministara) koji su organizirani u neefikasan Mehanizam koordinacije izaziva značajne teškoće da se obavi udruživanjem resursa i kapaciteta u državnim institucijama kako bi se Bosna i Hercegovina mogla nositi s obavezama u pristupanju u članstvo Evropske unije. Time se, zapravo, ukazuje na neefikasnost Mehanizma koordinacije, koji je glomazan, spor u odlučivanju i podređen različitim političkim utjecajima - saopćeno je iz Ureda Komšića.

Navode da Evropska komisija očekuje da Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje koje su prolazile procedure kandidiranja i otvaranje pregovora o poglavljima, svoj Mehanizam koordinacije pojednostavi na način da, prema prethodnim praksama iz drugih zemalja, gdje su to radile isključivo državne vlade tadašnjih zemalja kandidata za EU, primijeni istovjetan metod u BiH, gdje bi se koordinacija vršila samo između državnih resornih ministarstava.

Zbog toga su naglasili potrebu da državne institucije preuzmu nadležnosti nižih nivoa vlasti.

- Sve ovo smo govorili u prethodnom periodu i DF kao stranka i ja osobno, kada smo jasno isticali da je Mehanizam koordinacije problem ili prevelika teškoća da bi se na taj način mogli uspješno i efikasno obavljati svi poslovi koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine - navodi Komšić u današnjem saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.