BUDVA

Pendeš: Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu

Vidljiv reformski zastoj

Pendeš na forumu u Budvi. Ministarsvo odbrane BiH

Fena

31.5.2019

Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za ovaj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, izjavila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, učestvujući u panel-diskusiji na "To be Secure" forumu koji se održava u Budvi.

- Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnom nivou. Ja, kao ministrica odbrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, savremenog i razvijenog svijeta u BiH - istakla je Pendeš.

- Danas se mi u BiH suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U poređenju s nivoom otprije desetak godina, kada je bio mnogo veći stepen saglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU, u BiH postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike BiH. Za rješavanje svih unutrašnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je postići unutrašnji politički konsenzus kroz dijalog. Ovdje bih naglasila da i mediji, s obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u BiH - naglasila je Pendeš.

Sigurnosni forum "To be Secure"- 2BS s radom završava sutra, a dosadašnji rad foruma obilježilo je mnogobrojno učestvovanje visokih dužnosnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Evrope.

Na marginama foruma planirani su prijateljski susreti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.