BLAGDANI

Tradicionalna muzika, zanimljivi gosti, dokumentarci...

U bajramskom programu TV Alfa ponajviše ćemo govoriti o ljudskim vrijednostima, običajima i tradiciji u porodici i društvu, kazala je Žabo

Žabo: Urednica i voditeljica Specijalnog programa na TV Alfa. (Foto: M. Tabaković)

F. MUSTAFIĆ

3.6.2019

U povodu velikog muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama, televizija Alfa ponudit će i ove godine svojim gledaocima zanimljiv i bogat sadržaj. Specijalni program počinje u utorak u 10 sati, a gosti Zerine Žabo, urednice i voditeljice programa, bit će brojne poznate ličnosti, interpretatori narodne muzike i sevdalinke te drugi zanimljivi gosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje. 

Porodično okupljanje

Prema riječima Žabo, gledaoci su se već naviknuli na bajramske programe koje Alfa godinama realizira pa će tako biti i sada.

- Bajram je jedan od najvećih muslimanskih praznika, najznačajnije i najveselije porodično okupljanje. Kako smo kroz ramazanski program, ali i druge emisije na programu TV Alfa, njegovali tradiciju i običaje, ali i govorili o vrijednostima porodice kao najvišeg stuba društva, tako ćemo i u bajramskom programu ponajviše govoriti o ljudskim vrijednostima, običajima i tradiciji u porodici i društvu – kazala je Žabo.

Istaknula je i da ovaj Bajram neće proći bez tradicionalne bh. muzike, ali i razgovora sa zanimljivim gostima, koji će s gledaocima podijeliti svoje priče o tome kako i s kim dočekuju Bajram.

- U gostima će nam biti i čuvari tradicije, izvorni umjetnici sa svojim rukotvorinama i drugi zanimljivi gosti, poput gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, pjevača Šaćira Ametija, sazlije Avde Lemeša i mnogih drugih. Bit će to program u kojem ćemo gledaoce zabaviti uz dobru muziku i druženje – obećava Žabo.

BHT 1, također, tradicionalno emitira brojne sadržaje posvećene ovom vjerskom blagdanu. Bajramski program počinje već u 5 sati prijenosom bajram-namaza iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

U prigodnom programu BHT 1 će od 6.30 sati emitirati snimak koncerta “Bajram dođe, mirišu avlije”.

Strani dokumentarni program u 8.20 sati “Mevlana i Sema” govori o Dželaludinu Rumiju, koji je tokom svog života, a i nakon toga, ostavio veoma značajan trag u historiji islamske i cjelokupne svjetske kulture i civilizacije. Dokumentarac otkriva istinu drugačiju od svijeta koji poznajemo i na koji smo naviknuli.

Dobra djela

Ramazan, kad se ljudi odriču onoga što svakodnevno imaju na raspolaganju, jela i pića, ružnog govora i svega onoga što Bog zahtijeva da ne bude u životu jednog vjernika, je i mjesec milosti i činjenja dobrih djela. O tome, o činjenju dobrih djela, govori i reportaža “Hair i osmijeh”, koju će BHT 1 emitirati u 20 sati.

Sevdah u Narodnom

Snimak koncerta “Sevdah u Narodnom”, na kojem poznati interpretatori sevdalinke nastupaju uz pratnju Narodnog, Tamburaškog i Gudačkog orkestra Muzičke produkcije BHRT-a te Omladinskog hora iz Zenice, gledaoci BHT-a 1 moći će pogledati u utorak. Koncert je na programu u 21.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.