LEJLETU-L-KADR

Reis Kavazović pozvao vjernike u BiH i dijaspori da jačaju muslimansku zajednicu

U ovom vremenu i prostoru kao pojedinci ne možemo opstati

M. Kadrić

S. M.

1.6.2019

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je muslimane širom BiH i dijaspore da se ne razjedinjuju. 

Obraćajući se vjernicima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, povodom 27. noći ramazana, Lejletu-l-kadr, reis je kazao da je ovo noć odluke i sudbine te da je u njoj najbolje učiti onu dovu koju prenosi hazreti Aiša: „Gospodaru moj, Ti si onaj koji prašta, Ti si plemenit, voliš da praštaš, pa mi oprosti.“ 

- Drugo njeno ime je blagoslovljena noć, tiha noć, uzvišena noć, kako Kur'an kaže: „Mi smo ga, Kur'an, objavili u blagoslovljenoj noći, zašto je ona blagoslov ljudima, jer je u njoj objavljena Božija riječ posljednji put, dovoljna ljudskom rodu, ako je se bude držao, ako bude je uzeo kao svoju uputu biće mu sasvim dovoljna da ga vodi kroz sve ove dunjalučke izazove i kušnje s kojim Allah kuša svoje robove – kazao je reis Kavazović.

Njeno treće ime jeste Noć mira, kazao je reis Kavazović, prenoseći ajet iz Kur'ana koji kaže da je „u njoj mir sve dok zora ne svane“. U jednoj predaji poslanika Muhameda, kada on pojašnjava kakva je to noć kazao je „to je mirna, blaga noć, sunce u tom danu u kojem je ona, izađe bez teških zraka, blago sunce“.

- Poslanik je kazao, nesretan je samo onaj ko ovu noć propusti u svom životu, zato je važno da ove noći budemo posvećeni namazu i ibadetu. Kao muslimani moramo znati i to da noć Leletu-l-kadr nije sve u našem životu, ne može jedna noć zamijeniti ono što muslimani trebaju činiti svaki dan, svaki tren i svake noći, jer njena blagodat jest velika, ali je poslanik od muslimana tražio da stalno budemo od onih koji će se truditi – kazao je reis Kavazović.

U noći Lejletu-l-kadr objavljene su prve riječi: „Uči, čitaj, naučavaj u ime Gospodara“, zbog toga, prema riječima reisa, ova vjera nije slijepa, nije to slijepa pokornost.

- Zapamtimo nema nagrade bez dobrog djela, poslanik je govorio da je on poslan ljudima da usavrši njihov moral, njihovu ćud, a da bi čovjek sebe odgojio on na sebi mora mnogo raditi. Allah dž.š. je onaj koji od nas traži trud, znoj, nema spasenja bez truda, bez znoja i zbog toga ova noć, koliko god je uzvišena, ne treba i ne smije biti jedina noć u kojoj mi muslimani otvaramo svoje srce i duše, već mora biti noć poticaja da budemo još bolji ljudi, da se još više trudimo na Allahovom putu, da naša zajednica muslimana bude jača i čvršća i da naše bratstvo bude čvršće i da budemo svjesni hadisa Allahovog poslanika: „Allahova pomoć je u zajednici“. Nažalost, nije rijetko da vidimo da muslimani više vole razjedinjenost – kazao je reis Kavazović.

On je dodao da je u vremenu i prostoru na kojem živimo neophodno da vodimo računa o tome i da znamo da kao pojedinci ne možemo opstati, te kako je potrebno da budemo svjesni da je naš opstanak u zajednici kako nas je poslanik učio.

- Zbog toga neka i ova noć bude poticaj da čuvamo zajednicu muslimana, da dužnosti prema zajednici stavimo ispred dužnosti prema samim sebi, da u zajednici možemo osigurati opstanak našoj djeci, unucima i da u zajednici možemo s Božijom pomoći, za ono za šta ćemo biti pitani na Sudnjem danu, položiti račun. Zbog toga pozivam sve vas širom BiH i dijaspore da još više u mjesecu ramazanu i van njega, posvetimo pažnju našoj zajednici muslimana, našem bošnjačkom narodu, da se ne razjedinjujemo, da budemo braća i sestre kako nas je učio poslanik Muhamed s.a.w.s. – kazao je reis Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.