RAZGOVOR

Vladimir Špoljarić: Ako neko čeka 6 godina da mu se riješi predmet, naravno da će biti nezadovoljan pravosuđem

Imamo 26.000 neriješenih predmeta i to treba biti strateški cilj, mora se znati ko je odgovoran, i ja ću na tome insistirati

Špoljarić: Predmete brže rješavati

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

1.6.2019

Vladimir Špoljarić novi je predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu. Odluka je to Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) s posljednje sjednice, a svoju novu dužnost preuzet će 10. juna. U razgovoru za „Avaz“ Špoljarić kaže da je pred njim, ali i institucijom koju će voditi, veliki izazov, prije svega jer 26.000 predmeta stoji neriješeno. 

 Velika razlika  

Ipak, Špoljarić kaže da je optimista da će sa sudijama i stručnim saradnicima u tom sudu uspjeti ubrzati rješavanje predmeta. Samo na taj način, kaže on, moguće je vratiti povjerenje građana u tu pravosudnu instituciju.

- Najvažniji strateški cilj ovog suda je da se smanji broj predmeta. Samo tako možemo vratiti povjerenje građana u Sud. Jer, ako neko ima predmet pa čeka šest godina da se on riješi, naravno da neće biti zadovoljan. Ako uspijemo stvoriti uslove da se predmeti rješavaju za šest ili deset mjeseci ili do godinu dana, to će ipak biti velika razlika i samim tim bi građani bili zadovoljniji - ističe Špoljarić.  

On je od novembra prošle godine bio v. d. predsjednika tog suda i kaže da je broj sudija u prošloj godini varirao između 38 i 41 i da, uprkos tome što su i oni i 12 stručnih saradnika, kako ističe, imali normu i prebačaj za 124 posto, nije se uspio savladati priliv i zaostaci koji su povećani za oko 1.500 predmeta.  

U međuvremenu, dobili su još pet, odnosno četiri sudije, jer jedan je otišao u Sud BiH, a plan je da u narednom periodu VSTV izabere još pet sudija, a broj stručnih saradnika trebao bi se povećati na 25. Oni će, također, biti angažirani na predmetima koji se odnose na izvršenja, zemljišne stvari i sporove male vrijednosti. 

Politički pritisci

Špoljarić pojašnjava zašto je u svom ekspozeu kazao da treba uvesti odgovornost predsjednika Suda. 

- Naravno da to treba uraditi. Ako se postavi plan šta treba uraditi, počev od smanjenja broja predmeta pa nadalje, a to ne bude ispunjeno, onda se mora znati ko je za to odgovoran i ja ću na tome insistirati – navodi on.

Komentirajući česte navode i ocjene da je pravosuđe u BiH pod političkim pritiskom, novoimenovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu kaže da se on s takvim pritiscima nije susretao.

- Mi u pravosuđu inače radimo stresan posao, a političkih pritisaka ja konkretno nisam imao. Ali, činjenica je da smo svi mi u našem poslu izloženi stalno nekim ocjenama i komentarima naših presuda – kaže Špoljarić.

Podrška Kantona Sarajevo kakve do sada nije bilo 

Na pitanje je li zadovoljan izdvajanjima iz kantonalnog budžeta za Kantonalni sud, Špoljarić odgovara potvrdno.

- Zadovoljan sam, baš bih ih pohvalio. Imamo takvo razumijevanje kakvo do sada nismo imali. Izlaze nam uistinu ususret i pomažu koliko mogu - ističe on.

Sigurnosne mjere

Špoljarić kaže da će raditi na tome da se poboljša sigurnost u zgradi Suda. Bit će postavljene najsavremenije kamere u sudnice. A dobili su odobrenje Kantona da se pokrene procedura premještanja benzinske pumpe u blizini Suda, jer je ocijenjeno da ona postavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost. 

 Ističe i saradnju Kantonalnog suda u Sarajevu s onim u Goraždu, koja traje još od 2012., i čije sudije pomažu u rješavanju predmeta u Sarajevu, te namjeru da takvu saradnju uspostave i sa sudovima u Travniku i Zenici. Plan je da ta tri suda pomognu Sudu u Sarajevu i urade 1.000 predmeta godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.