MIŠLJENJA

Bakir Nakaš: Svi smo se ježili zbog činjenice da će biti podignut spomenik

Podizanje spomenika kao što je današnje jedan je od razloga zašto nikada nećemo donijeti zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih organizacija

Nakaš: Nemamo afiniteta da sa sadašnjim rukovodstvom SUBNOR-a RS imamo bilo kakve zajedničke emocije. Arhiv

Piše: A. Č.

1.6.2019

Bakir Nakaš, donedavni predsjednik SABNOR-a, koji ovu funkciju više ne obnaša zbog zdravstvenog stanja, za Avaz.ba komentirao je otkrivanje i podizanje spomenika ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću. 

- Mi smo se svi ježili zbog činjenice da vojska Srbije ide položiti vijenac na spomen Draži Mihailoviću. Imamo i u Rudom, gdje je Prva proleterska, njegov spomenik, ali malo manji. Ima i spomen-soba odmah pored soba Prve proleterske i Titove. To je jedan od razloga zašto mi iz Saveza antifašista i boraca BiH nemamo afiniteta da sa sadašnjim rukovodstvom SUBNOR-a RS imamo bilo kakve zajedničke emocije. Oni su dio tog ambijenta kojem se Draži Mihailoviću otkriva spomenik. To posebno zna narod koji je preživio četničku ruku - rekao je Nakaš.

Ističe da je podizanje spomenika kao što je današnje jedan od razloga zašto nikada nećemo donijeti zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih organizacija.

- Nažalost, to je tako. Niko nije mogao spriječiti podizanje spomenika osim lokalne zajednice - dodao je Nakaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.