ODRŽAN OKRUGLI STO

U Titovom atomskom skloništu sastali se Dizdarević, Mesić i Kučan

Tema „Sastanak u bunkeru: 30 godina poslije - politička dešavanja u Jugoslaviji 1989. godine"

Učesnici okruglog stola: Dizdarević, Mesić i Kučan

S.Dž.

1.6.2019

Jučer je u Konjicu, u objektu D-O ARK, poznatijem kao Titovo atomsko sklonište, u sklopu manifestacije „History Fest“ održan okrugli sto o temi “Sastanak u bunkeru: 30 godina poslije - politička dešavanja u Jugoslaviji 1989. godine“.

Ovom događaju su prisustvovali članovi najužeg rukovodstva SFRJ Raif Dizdarević, Stipe Mesić i Milan Kučan. Svi oni su bili akteri i svjedoci političkih dešavanja 1989. godine te su, govoreći o tom periodu, iznijeli vlastita mišljenja i stavove o nekadašnjoj zajedničkoj nam državi.  

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević je kazao da svi snose odgovornost, u većoj ili manjoj mjeri, za ono što se dešavalo 1989. godine, odnosno za događaje koji su doveli do raspada Jugoslavije.

- Jako je bitno da govorimo samo činjenice iz tog perioda. Nažalost, danas imamo drugačija viđenja o svemu onome što se desilo prije 30 godina - naveo je Dizdarević.

Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić je u svome obraćanju kazao da je 1989. godina veoma značajna jer se već tada znalo da je došao kraj jednog modela Jugoslavije i da se mir može održati jedino na temelju Ustava iz 1974. godine, a to je značilo da sve države proglase samostalnost i ujedno potpišu konfederalan sporazum na određeno vrijeme. Nažalost, nije se mogao uspostaviti politički dogovor oko toga, tako da je Jugoslavija završila u ratu - pojasnio je Mesić.

Prvi predsjednik Slovenije Milan Kučan je, također, govorio o političkim dešavanjima prije 30 godina, ali se osvrnuo i na trenutno stanje po pitanju mogućih prijetnji za stabilnost regiona.

- Smatram da je najveća opasnost pojava nacionalističkih stranaka, koje očito ne vode računa o prošlosti Evrope i zato, ako se na vrijeme ne osvijeste demokratske snage, proevropske, onda bi porast i utjecaj demagogije i populizma tih nacionalističkih stranaka mogao dovesti do kraja projekta koji se zove Evropa odnosno do rata svih protiv svih - zaključio je Kučan.

Okruglom stolu prethodilo je i otvaranje izložbe “MO-nuMENTI-Pomjenljivo lice sjećanja“ u organizaciji njemačke mirovne misije „Forum ZFD“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.