KONJIC Učenje tradicionalnih ilahija i kasida

Otvorene "Noći duhovnosti“

Fena
01.06.2019 20:27

Noći duhovnosti

Foto: Fena

U povodu obilježavanja najodabranije noći "Lejletu-l-kadr" sinoć je otvorena manifestacija "Noći duhovnosti", koju Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic organizira od 2010. godine.

Ove godine program je, zbog nestabilnih vremenskih prilika, priređen u Gradskoj džamiji u Konjicu.

-Repertoar za više od pet stotina posjetilaca koncipiran je uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom - bez instrumentalne pratnje. Uživali su uz stare poučne tekstove „Ah ihvani merhaba“, „Ikre Ya Muhammed“, „Moga srca šeher“ i dijelove zikra, te odlomke iz Kur’ana koje su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic- saopćio je organizator.

Na završnici programa obratio se glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić i govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana, uz osvrt na aktualne problem današnjice, kako na globalnom planu tako i u našem okruženju, akcentirajući znanje i učenje kao imperativ za razvoj stabilne i zdrave ličnosti.

- Dovu na završnici programa proučio je hatib i imam Gradske džamije u Konjicu hafiz Ruhid ef. Nezier. Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic nastavit će 'Noći duhovnosti', uz različite kulturno-obrazovne programe, gostovanja i koncerte, a završnica tog projekta donijet će i ove godine novi singl pomenutog hora. Ovaj projekt podržavaju Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a i općina Konjic – dodaje organizator.

Komentari

NA VRH