NOVA PRAVILA Stejt department

Za američku vizu potrebni detalji s društvenih mreža

Jedino izuzeti podnosioci zahtjeva za diplomatske i službene vize

N. Če. / Avaz.ba

SAD vrši detaljnu sigurnosnu provjeru putnika i migranata


Stejt department od sada traži od skoro svih podnosilaca zahtjeva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim medijima, stare e-mail adrese i brojeve telefona.

Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahtjeva za dobijanje imigrantske i neimigrantske vize.

- Nacionalna sigurnost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtjevima za vizu, i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu sigurnosnu provjeru - navodi se u saopćenju Stejt departmenta.

Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provjere kako bi se zaštitili američki građani.

Ranije su korisnička imena na društvenim medijima, stare e-mail adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahtjeva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu provjeru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija.

Kako navode agencije, procenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahtjeva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju.

Očekuje se da će promjena, koja je predložena u martu 2018. godine, utjecati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahtjeve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine.

U novim pravilima za podnošenje zahtjeva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahtjeva od podnosilaca  da osiguraju sve naloge koje su imali u proteklih pet godina.

Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahtjeva moraju da pruže brojeve telefona koje su koristili u proteklih pet godina, e-mail adrese, a zahtjeva se i da osiguraju status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od pravila su jedino izuzeti podnosioci zahtjeva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na