SAOPĆENJE

Zabrinjavajuća situacija, vodostaj rijeka u porastu: Na području Tuzle aktivirano desetak klizišta

Vatrogasna jedinica ovog grada u protekla 24 sata imala 17 tehničkih intervencija na crpljenju vode, pročišćavanju začepljenih šahtova

Tuzla. Čitalac

Fena

2.6.2019

Federalna uprava civilne zaštite objavila je da je vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati iznosio 199,26 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), a u odnosu na mjerenje jučer, nivo je viši za 77 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,4 m3/s.

Načelnik općine Čelić jučer je, na prijedlog Općinskog štaba CZ, proglasio stanje prirodne nesreće izazvane kišnim padavinama i poplavom. 

U toku jučerašnjeg dana iz korita su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica te drugi lokalni vodotoci koji su uzrokovali poplave u više naselja u općini Čelić. 

Poplavljeno je oko 40 stambenih i stotinjak pomoćnih objekata te velika površina poljoprivrednog zemljišta sa zasadima jagoda i drugih poljoprivrednih kultura. Najteža situacija je na prostoru MZ Čelić, Ratkovići, Brnjik, Nahvioci, Šibošnica i Drijenča.

I gradonačelnik Gračanice jučer je, na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće usljed poplava na području Gračanice - istočno od Donje Lohinje, Donje Orahovice do izlaza iz Miričine i doline rijeke Spreče od MZ Miričine do MZ Stjepan Polje. 

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u sedam sati iznosi 395 centimetara (na 300 cm poduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava). Spreča se izlila i poplavila je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

U protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje desetak klizišta na teritoriju Tuzle. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je u protekla 24 sata imala 17 tehničkih intervencija na crpljenju vode, pročišćavanju začepljenih šahtova. 

Također, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sinoć je, na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće zbog poplava.

Aktivirane su službe JKP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla, JKP "Komunalac" Tuzla, JU Veterinarska stanica Tuzla, JP RTV 72 d.o.o Tuzla, te savjeti MZ na pogođenom području.  

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u osam sati iznosio je 67 centimetara, a jučer u isto vrijeme iznosio je 76 (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu jutros u osam sati iznosio je 201 centimetar, jučer je iznosio 169 (kritična tačka je 380 cm).

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u sedma sati u Bosanskom Brodu iznosila je 530 centimetara (pripremno stanje), u Bosanskom Šamcu 382 (normalno stanje), te u Orašju 582 (normalno sanje). 

Usljed obilne kiše, u toku jučerašnjeg dana na području općine Travnik došlo je izlijevanja rijeke Lašve i potoka, pri čemu je u naseljima Nova Bila, Dolac na Lašvi i Donje Putičevo poplavljeno nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Danas se voda povukla u većini navedenih lokacija.

U općini Busovača srušen je stari željeznički most na rijeci Lašvi.

Na području Livanjskog kantona, zbog kiše koja je jučer i noćas padala, sve rijeke su nabujale, ali se nisu izlile iz svojih korita.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je na normalnom nivou, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.