NOVI PAZAR

Zahvalna sam Gospodaru, jer živim samo 30 minuta od časne Kabe

Piše: E. IDRIZOVIĆ

2.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Zajednička fotografija Novopazarke Berine Crnišanin i dvije časne sestre iz Italije na Starom mostu u Mostaru izazvala je u martu ove godine veliku pažnju i pozitivne reakcije u Bosni i Hercegovini.

Poštujemo druge

Ova slika, kako Crnišanin kaže za “Avaz”, poslala je tada snažnu poruku kako uvijek treba da budemo složni bez obzira na vjeru.

- Naša vjera nas uči da svoje volimo i poštujemo druge - pojasnila je Crnišanin, stjuardesa koja je ovih dana u rodnom gradu u Srbiji, jer dio ramazana želi provesti sa porodicom.

Kaže da ramazan za nju predstavlja ljubav, milost i saosjećajnost.

- Ramazan je meni nešto posebno. Suzdržavanje od pića, hrane, ružnih misli, govora i djela dovoljno je da ovaj mjesec za nas, muslimane, predstavlja nešto vrlo sveto. Moj posao je veoma naporan i nije ga jednostavno uskladiti s ramazanom, jer se u avionu brzo dehidrira, ali uprkos svemu, naša volja je jača – kaže Crnišanin.

Navodi da je izuzetno sretna i zahvalna Gospodaru, jer u Saudijskoj Arabiji živi samo 30 minuta od Meke i časne Kabe.

- Živim s djevojkama koje, također, prakticiraju vjeru, a što se tiče iftara, uglavnom sami pripremamo hranu, naše poznate specijalitete te idemo jedna kod druge. Tako zajedno slavimo Boga i zahvaljujemo Mu na svemu što nam je dao - kazala je Crnišanin.

Mnogo stereotipa

Često se susreće s diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u svijetu te govori kako je mnogo stereotipa o stjuardesama.

- Od malena sam buntovnik tako da i ovaj posao nije neko čudo za mene. U svakom trenutku trebamo biti svjesni granica koje je islam odredio te ih poštovati. Ne smijemo se po svaku cijenu prilagođavati modernim društvenim normama, već moramo biti svoji i slušati svoj unutrašnji glas ili instinkt – napominje Crnišanin.

Susret s Erdoanom

Kad je imala 11 godina, pridružila se horu “Đulistan” iz Novog Pazara, koji izvodi ilahije i kaside, a prisjetila se i susreta sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

- Imala sam više od 800 koncerata, a najdraži mi je bio kad sam se u ime hora obratila predsjedniku Erdoanu, kojeg veoma poštujem. Postoji i snimak mog govora, u kojem nisam mogla sakriti snažne emocije. Nakon koncerta sam se isplakala kao malo dijete - ispričala je Crnišanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.