REAKCIJE Na skandalozne vijesti iz Bileće

SDA: Otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin

Avaz.ba
02.06.2019 14:43

Bakir Izetbegović, predsjednik stranke SDA

Skandalozne vijesti stigle su jučer iz Bileće, gdje je u Ravnogorskom parku, koji je ranije dobio naziv po četničkom pokretu koji nesmetano djeluje u BiH, otkriven spomenik ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Povodom tog sramotnog čina oglasili su se saopćenjem iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS. Slavljenje kolaboracioniste i zločinca koji je odgovoran za masovna ubistva i sistematske progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS. 

Posebno je zabrinjavajuće što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata, kroz ponavljanje zločina, faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće.

Punu odgovornost za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nosioci lokalne vlasti u Bileći. Niko ko podržava ratne zločince ne zaslužuje da bude predstavnik vlasti u ime jednog naroda. 

Sve koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte sarađuju, ili imaju u planu saradnju sa Općinom Bileća, trebaju preispitati tu saradnju, imajući u vidu ovu praksu slavljenja ratnih zločinaca, što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije - navodi se u saopćenju SDA. 

Komentari

NA VRH