BIH

Kako je otkriveno da u banjalučkom pozorištu nije pukla cijev

Pojavilo se pismo s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, u kojem je zatražena zabrana “History Festa”, jer je, kako su naveli, u službi “antisrpske politike”

Kamberović: Neka kažu stoje li iza pisma. Arhiv

S. D.

3.6.2019

Brojni sadržaji, uz učešće eminentnih naučnika iz čitavog svijeta, obilježili su manifestaciju “History Fest”, koja je proteklih dana održana u Sarajevu, Konjicu, Mostaru i Banjoj Luci.  

Sve je proteklo prema planu organizatora, izuzev što su promociju knjige “Jasenovac” hrvatskog historičara Ive Goldštajna (Goldstein), koja se u petak navečer trebala održati u Narodnom pozorištu u Banjoj Luci, morali održati u drugom prostoru.

Alternativni prostor

Kako je za “Avaz” potvrdio profesor Husnija Kamberović, predsjednik Udruženja za modernu historiju u Sarajevu, koje je i organizator “History Festa”, na putu od Sarajeva prema Banjoj Luci javljeno mu je da je u Narodnom pozorištu “pukla vodovodna cijev” te da im zbog toga moraju otkazati gostoprimstvo.

Uz pomoć prijatelja, kazao je Kamberović, pronađen je alternativni prostor. U medijima se u međuvremenu pojavilo pismo s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, upućeno institucijama Republike Srpske, koje nije potpisano imenima profesora, nego samo stoji: “Studijski program Istorija.” 

U pismu potpisanom sa „Studijski program Istorija“ Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, između ostalog se navodi da su navodno organizatori History Festa „zaobišli naučnike iz Republike Srpske“, dok su česnike iz Srbije Latinku Perović, Sonju Biserko, Milivoja Bešlina, Dubravku Stojanović, nazvali „osvjedočenim promoterima bošnjačke nacionalne ideologije i politike:“.  

U pismu je navedeno i da „Studijski program Istorija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci „protestvuje protiv ovako najavljene politizacije istorije“, te se dodaje da navedena konstatacija dobija još veću snagu,“ jer je za moderatora okruglog stola određen aktivni političar, član Predsjedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, Milivoj Bešlin (Novi Sad“

- Riječ je o osobi koja je prije nekoliko godina izjavila da je „Srebrenica ključno mjesto srpskog identiteta“, a vlast u Republici Srpskoj „kriminalni i separatistički režim koji promoviše genocidnu politiku“-navodi se u pismu koje niko nije potpisao imenom i prezimenom.

Anonimni autori

Također, u tom dopisu se i navodi da su „Među učesnicima festivala i političari koji su imali važnu ulogu u vrijeme propasti komunizma i Jugoslavije: Raif Dizdarević, Budimir Lončar, Milan Kučan, Stipe Mesić, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević. „

- Primjetno je da među njima nema ni jednog relevantnog predstavnika srpske politike iz onog vremena.“

Anonimnim autorima pisma zasmetalo je i što kako su naveli „organizatori nastoje da ovogodišnjem festivalu daju bosanskohercegovačko obilježje, pa su programom predviđene aktivnosti i u Banjaluci 31. maja 2019. godine.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.