MUBAREK DANI

S akšamskim ezanom večeras završio mjesec posta, nastupio ševal: Sutra prvi dan Bajrama

Centralna svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Arhiv

L.Đ.

3.6.2019

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, večeras s akšamskim ezanom ispraćaju mjesec ramazan. S jedne strane sjetni jer odlazi najdraži gost, a s druge strane sretni jer dočekuju Bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana kojima se obilježava kraj posta.

U islamskoj tradiciji Bajram zauzima posebno mjesto, bez obzira na to je li riječ o Ramazanskom ili Kurban-bajramu. Poštujući njegovu vjersku dimenziju, obilježavanje Bajrama je kroz historiju obogaćeno kulturnim događajima i običajima naroda koji su ga prihvatali i usvajali kao dio vlastitog duhovnog naslijeđa i tradicije.

Bitno je podsjetiti da je ramazan bio prilika da očistimo svoje srce i vratimo se korijenu, kako bismo razmislili o svojoj srži, kako bismo u dubinama duše potražili dobrotu. Allah, dž.š., u ramazanu svima prašta i nudi pokajanje i povratak Njemu. Bajrami su prilika da jačamo vezu s Gospodarom, da razmišljamo, da budemo bolji kako prema sebi, posebno prema svim ljudima s kojima sarađujemo i komuniciramo. 

Bajram ruši sve barijere i približava muslimane jedne drugima, zato ga sve duše s tolikom radošću dočekuju. Zato treba da učinimo da nam ovi mubarek dani budu prekretnica u našem životu i da budu uzrok našeg jedinstva i napretka. 

U Sarajevu će se u 4:30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 5:44 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u kabinetu reisu-l-uleme od 10 do 13 sati.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bitno je istaći kako je Bajram prilika da se obiđu familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se Bajram čestita naročito onima koji nemaju nikoga, jetimima, bolesnima…

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. 

Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.