POLITIKA

Cvijanović: Političke igre i kalkulacije dolaze iz Sarajeva, blokada procesa formiranja vlasti šteti svima

Postoji zbir, matematika i način da bude formirana stabilna parlamentarna većina za funkcioniranje Vijeća ministara BiH

Željka Cvijanović. Arhiv

I.K./Avaz.ba

3.6.2019

- Blokada procesa formiranja vlasti na nivou BiH je plod politikantstva i to stvara problem u funkcioniranju entiteta jer je neophodna ratifikacija međunarodnih sporazuma i potvrda aranžmana u kojima su često zajedno dva entiteta - izjavila je predsjednica manjeg bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

Kako je kazala, to je nešto što urušava ugled BiH. 

Za Vijeće ministara BiH se kaže da je u tehničkom mandatu, ali ono nije ni u kakvom mandatu, jer za šta god da se obratite, odgovor je da oni čekaju da odu i da ne mogu preuzimati obaveze na sebe. To znači zaustavljanje i odgađanje projekata koje smo započeli sa međunarodnim institucijama i aktivnosti sa EU i tu se vidi nedostatak njihovog kredibiliteta i legitimiteta - naglasila je Cvijanović.  

Ona je podsjetila da su evropski zvaničnici mnogo puta upozoravali da je najvažniji uslov trenutno formiranje vlasti na nivou BiH i u Federaciji što je savim logično nakon izbora.

Postoji zbir, matematika i način da bude formirana stabilna parlamentarna većina za funkcioniranje Vijeća ministara BiH, ali su u pitanju politička igra i uslovljavanja u vezi sa kandidatom za predsjedavajućeg Vijeća ministara ili priča o NATO-u - rekla je Cvijanović za RTRS. 

Prema njenim riječima, ta politička igra je koordinirana i dolazi iz Sarajeva.

- Ja bih to nazvala samovoljom jedne partije koja je okupila druge partije koje dijele njeno mišljenje u nastojanju da odmaknu SNSD od vlasti u Sarajevu uprkos činjenici da je dobio najveću podršku građana i kredibilitet na izborima. SDA ne odgovara da SNSD bude u vlasti i oni su se, nažalost, povezali sa stranim faktorom i gaje to kao normalan ambijent u kojem neće doći u vlast oni koji su izabrani u Republici Srpskoj nego neki drugi ili ćemo biti u ovom mrtvilu neopravdano dugo. To je štetno za BiH i entitete - upozorila je Cvijanović. 

Ona tvrdi i da lider SDA Bakir Izetbegović želi naći nekog drugog za formiranje vlasti na nivou BiH, bez obzira što nisu dobili podršku na izborima.

- To ne bi bilo prvi put. Međutim, SNSD je jasno prošli put vidio šta znači kada su različite političke garniture na vlasti u RS i na nivou BiH. Evropski put zahtijeva koordinaciju svih nivoa vlasti, a ne da svako radi za sebe kako hoće -  ističe Cvijanović.

Istakla je Cvijanović i da je insistiranje na aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) izgovor za formiranje vlasti na nivou BiH. Kako je kazala, to je "izmišljena tema, a uslovljavati stvari unaprijed pokazuje lošu volju i zlu namjeru".


   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.