BLAGDAN

Bajram šerif mubarek olsun: Sretni i berićetni praznični dani!

Bajram-namazi u vise od 800 džamija u BiH

Arhiv

S.Mujić

4.6.2019

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana.  

Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta. Sinoć je s akšamom nastupio mjesec ševal (deseti mjesec islamskog kalendara).

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom, bajram-namazom. Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH, bajram-namaz će se klanjati u 5:44 sata u više od 800 džamija.

Centralna bajramska svečanost, koju će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Čista i mirisna odijela, kuće i sokaci simboli su bajramskog blagdana u Bosni i Hercegovini. Prije bajram-namaza treba se okupati, jesti i obući najljepše svečano odjelo. Običaj je otići u džamiju jednim putem, a vratiti se drugim.

Nakon završetka namaza nastupa bajramsko čestitanje. U Bosni i Hercegovini, Bajram se čestita riječima “Bajram Šerif Mubarek Olsun”, što u prevodu na bosanski jezik znači ''Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen''. Odgovara se “Allah razi olsun”, odnosno “Neka je Allah zadovoljan tobom”.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice. Običaj je i da se članovi uže porodice okupe kod roditelja na zajedničkom bajramskom ručku. Neizostavna poslastica bajramske sofre su baklava i halva, a nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni. Djeca se uglavnom daruju slatikišima ili novcem, bajram-bankom.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

Treći dan ovog blagdana provodi se u krugu prijatelja, poznanika i komšija.

Prvi dani oba Bajrama (Ramazanskog i Kurban-bajrama) su dani kada post nije dozvoljen.

Redakcija portala Avaz.ba svim vjernicima islamske vjere želi

Bajram šerif mubarek olsun!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.