PRAZNIK

Centralna bajramska svečanost održana u Atik džamiji u Bijeljini

Čestitku uputio načelnik općine Mićo Mićić

Lj. Ljubojević / Avaz.ba

4.6.2019

Bajram - namaz u Bijeljini. Ljubo Ljubojević

Bajram-namazom u Atik džamiji u Bijeljini, te u džamijama u Janji i na području općina Ugljevik i Lopare, obilježen je Ramazanski bajrami, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana na području ovog dijela BiH.

Islamski vjernici u Bijeljini, Janji i u naseljima na području ugljevičke općiine, Glinju, Janjarima, Atmačićima, Srednjoj Trnovi  i na području loparske općiine, u Koraju, Bajram dočekuju sa neskrivenom radošću, a centralna bajramska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina održana je u Atik džamiji.

Bajram se dočekuje i obilježava u krugu porodice, uz nezaobilazni bajramski ručak. Drugi dan Bajrama u Bijeljini proteći će u znaku obilježavanja Dana šehida i posjete mezarjima.

Povodom Ramazanskog bajrama čestitku Islamskoj zajednici Bijeljina i stanovnicima islamske vjere uputio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, sa željom da ovaj praznik proslave u sreći, blagostanju i zajedništvu sa najbližima.

- Poštujući istinske vjekovne vrijednosti koje simboliziraju vjerski praznici, a ljudi ih prenose s koljena na koljeno i radeći u skladu s njima, prije svega, u duhu solidarnosti i međusobnog poštovanja, na najbolji način dokazujemo da smo dostojni najboljih predaka i naših potomaka, bez obzira na način kako slavimo Boga.Vjerujem da će ovaj Bajram biti još jedna prilika da pokažemo sebi i drugima da smo tolerantna lokalna zajednica u kojoj ne samo da poštujemo različitosti koje nas čine bogatijima, već i da smo primjer drugim gradovima i općinama kao sredina u kojoj zajedno radimo na izgradnji boljeg i naprednijeg društva. Neka vam bajramski dani proteknu u miru, zdravlju i ljubavi -  navodi se u čestitki koju je uputio Mićić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.