OBILJEŽAVANJA

Srebrenica: Bajramski ezani čuli su se s jedanaest obnovljenih munara

Nakon vjerskog obreda ispred Islamskog centra u gradu organiziran je bajramaski prijem i druženje za sve džematlije

S. SMAJLOVIĆ

4.6.2019

S bajramske svečanosti u Srebrenici - Avaz
S bajramske svečanosti u Srebrenici - Avaz
S bajramske svečanosti u Srebrenici - Avaz
S bajramske svečanosti u Srebrenici - Avaz
S bajramske svečanosti u Srebrenici - Avaz
+5

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, bajramski ezani čuli su se s jedanaest od 20 obnovljenih obnovljenih munara.

Zbog nedostatka imama i džematlija, bajramski namazi nisu se klanjali u devet seoskih džamija. 

Pored Bijele džamije u centru Srebrenice, bajram namaz klanjan je u Daljegošti, Liješću, Dobraku, Osatu, Osmačama, Sućeskoj, Žutici, Gornjim Potočarima, Slapovićima i Luci, najudaljenijem selu srebreničke općine.

Centralna bajramska manifestacija održana je u renoviranoj i prepunoj Bijeloj džamiji, gdje je hudbu i Bajram- namaz predvodio glavni imam MIZ Srebrenica Damir efendija Peštali. Govoreći o značaju Bajrama, vjernicima je poručio:

- Bajram je prilika za druženje, ibadete, oproštanja, pomirenja i posjete. Zato nemoj te zaboraviti obići, svoje roditelje, komšije, prijatelje, ma koje vjere oni bili. Nemoj te zaboraviti vrata otvoriti majkama šehida, starijim, bolesnim i iznemoglim, ali i onima koji nemaju nikog svog - poručio je ef. Peštalić.

Pozvao je vjernike da na Dan šehida posjete Memorijalni centar Potočari, mezarje u Kazanima, Kragljivodi, kao i druga zajednička i porodična mezarja.

 Nakon vjerskog obreda u Bijeloj džamiji, ispred Islamskog centra u gradu organiziran je bajramaski prijem i druženje za sve džematlije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.