SARAJEVO

Ministrica Bogunić odgovorila SDA povodom odluke da škole rade drugi dan Bajrama

Podsjetila da je tu odluku na početku kalendarske 2018./2019. godine donio Elvir Kazazović

Bogunić i Sarajlić. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

4.6.2019

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić (Narod i pravda) odgovorila je Kantonalnom odboru SDA, na čijem je čelu Asim Sarajlić, nakon što je kritizirana zbog odluke da je drugi dan Ramazanskog bajrama radni za škole u Sarajevu.

Ministrica je podsjetila da je tu odluku na početku kalendarske 2018./2019. godine donio SDA-ov ministar Elvir Kazazović i da je u primjeni od 1. septembra 2018. godine.  

- Prema tom kalendaru, za Ramazanski bajram neradni je dan samo prvi dan, kako je predviđeno i Zakonom o praznicima. Školama je dato uputstvo da skrate nastavu drugi dan Bajrama da bi učenici i učenice te njihovi nastavnici mogli posjetiti šehidska mezarja - kazala je Bogunić.

Istaknula je da je postupila isključivo prema Zakonu. 

- Podsjećam gospodina Sarajlića da je bivši ministar Elvir Kazazović kadar SDA i da je on donio ovaj kalendar. Također, gospodin Sarajlić dobro zna da smo zajedno bili pripadnici Armije BIH. Itekako poštujem Dan šehida. Osim toga, napominjem da našu djecu treba učiti da se domovina i oni koji su poginuli za nju brane učenjem, radom, redom i poštivanjem zakona i propisa - kazala je ministrica.

Na kraju je izrazila nadu da Asim Sarajlić i ona dijele istu viziju pozicije djece, učenika i studenata u KS o jednakosti u svemu, pa i u slavljenju praznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.