BLAGDANI Bajram-namaz klanjan na 15 mjesta

U Kiseljaku džamije pune vjernika, klanjalo se i napolju

Nakon namaza druženje uz kafu i bajramske slastice

K. T.
04.06.2019 10:35

Na području Kiseljaka i Kreševa, koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Kiseljak, bajram-namaz klanjan je u 15 džemata.

Vjernici su i ovaj put napunili džamije, a klanjalo se i u haremima.

- Hvala Allahu dž. š. što nam je dao ramazan i post koji su tu da čiste naše duše i naša tijela. Ne zaboravimo da s ibadetom trebamo nastaviti i nakon ramazana. Na prvom mjestu treba biti namaz, stub vjere, na drugom porodica, a, draga braćo, na trećem mjestu treba biti džemat, koji je naša proširena porodica. Moramo se slagati i moramo razgovarati i dogovarati se - rekao je u bajramskoj hutbi vjernicima u džamiji u Višnjici Mirza ef. Bilić .

Nakon namaza vjernici su iskoristili priliku da obiđu mezarja i prouče Fatihe svojim najbližim, rodbini i prijateljima, a nakon toga se tradicionalno nastavilo druženje vjernika uz kafu i tradicionalne slastice.

- Ja već godinama imam tradiciju da ugostim prijatelje u svom objektu. Bajram je neradni, ali dva-tri sata nakon namaza serviram kafe i kolače da počastim prijatelje. Danas nas se sakupilo više od trideset i to me posebno raduje - rekao nam je Admir Topalović Šuco, ugostitelj iz Kiseljaka kojeg smo zatekli u druženju  s prijateljima u njegovoj aščinici "Šuco".

Komentari

NA VRH