REPUBLIKA SRPSKA

Radnici održali štrajk upozorenja, direktor situaciju ocijenio "napetom"

Nije isplaćeno sedam plaća

Stevan Jovanović. Srna

Avaz.ba / Srna

4.6.2019

Oko 70 radnika Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjoj Luci danas je održalo jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih sedam plaća, neuplaćenih doprinosa i odlaska stručnog kadra.

- Sindikat traži da se Vlada RS zvanično odredi prema Institutu i da sve obaveze prema radnicima - plaće, doprinosi i regresi - budu izmirene - kazala je Silvana Radulović, predsjednica Sindikalne organizacije ove ustanove.

Ona je navela kako Sindikat očekuje detaljnu analizu i preispitivanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u rukovođenju Instituta u prethodnom periodu.

Radulović je rekla kako nije realiziran reprogram za Institut za dugovanja prema Poreskoj upravi RS koji je ranije odobrila Vlada tog bh. entiteta.

Institut za realizirane poslove trenutno potražuje više od dva miliona miliona maraka.

Napeto poslovanje

Direktor Instituta Stevan Jovanović rekao je novinarima kako je situacija u ovoj ustanovi u posljednjih sedam godina "napeta u pogledu poslovanja", a da je trenutna situacija dodatno zakomplicirana jer je, u odnosu na plan za 2019. godinu, smanjen obim posla u prvih pet mjeseci ove godine za 170.000 maraka.


Uz radnike Instituta stao je i Sindikat radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, navodeći kako je nedopustivo da u današnje vrijeme, kada radnici odlaze, postoji mogućnost da ova ustanova, za koju je resorno ministarstvo reklo da je od općeg i javnog interesa, ode u likvidaciju ili privatizira se".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.