DURATBEGOVIĆ-DOLAC Imamska porodica Zorlak

Ova se radost ne može mjeriti ni sa jednom drugom

Nakon što moj efendija stigne iz džamije, slijedi bajramsko čestitanje, pijemo kahvu uz baklavu, kaže mualima Hadžira

N. ČAUŠEVIĆ
04.06.2019 17:30

Hadžira i Izet Zorlak prije više od dvadeset godina iz Goražda su se doselili u gornjovakufsko naselje Duratbegović-Dolac, gdje su smješteni u imamskoj kući i obavljaju dužnosti imama i mualime.  

U ovom mjestu doživjeli su najljepše dane, odgojili dvije kćerke i sina, koji su otišli iz porodičnog gnijezda, zasnovali svoje porodice. Najmlađa kćerka Amila studira u Sarajevu, pa je i ona odsutna od kuće. Iako porodica Zorlak žali za ramazanom i ramazanskim ljepotama koje su na izmaku, neizmjerno se vesele Bajramu i okupljanju njihove djece i unučadi. 

- Bajrami se u mojoj porodici doživljavaju na najljepši način. Sretni smo što dolazi Bajram, ali i pomalo tužni što odlaze ramazan i ramazanske ljepote. Prije Bajrama obavezno je da se udijele sadekatu-l-fitr i zekat, a onda se krene s čišćenjem kuće i avlije. Dan prije se pripremaju raznovrsna tradicionalna slatka i slana jela, tako da se na Bajram sjedi i uživa s porodicom i prijateljima - pojašnjava nam Hadžira pripreme za Bajram.

S obzirom na to da efendija Izet rano odlazi u džamiju, Hadžira kaže da joj je najljepše iščekivanje da dođe i da jedno drugom čestitaju Bajram. Onda uslijede čestitke s porodicom i prijateljima i dolasci djece. 

- Posebna priprema za Bajram je kupanje, čišćenje i peglanje bajramskih odijela, da taj dan dočekamo u najljepšem izdanju. Na Bajram nam dolaze djeca i unučad i posebno smo ushićeni. Kupuju se bajramluci, a unučadi bajramski paketići. Djeci tradicionalni bajramluk dajemo u novcu. U našem džematu djeca idu od kuće do kuće, dijele im se bomboni i slatkiši. Obučeni su u nova odijela, sređeni, dotjerani, veseli i sretni. Najljepši dio i najveće ushićenje je bajramska čestitka. Nakon što moj efendija stigne iz džamije, slijedi bajramsko čestitanje, pijemo kahvu uz baklavu. Praktikujem da svaki put bude baklava, a bude i drugih kolača. Tradicionalno, pratimo bajramski prijenos na televiziji, zatim se sjedi i u krugu porodice podijeli bajramska radost - kaže mualima Zorlak.

Bajram ruši sve barijere

- Posebnost doživljaja Bajrama je radost što smo uspjeli ispostiti mubarek mjesec ramazan, što smo bili u prilici okušati snagu svoje volje i pobijediti svoj nefs, koji vodi požudi za hranom i vodom. Bili smo u stanju i pokazati tijelu da su duša i razum to što njime upravlja, a ne strast. Bajram ruši sve barijere i približava muslimane jedne drugima, zato ga s radošću dočekujemo. U našoj radosti ne zaboravljamo ni naše šehide. Drugi dan Ramazanskog bajrama je Dan šehida, a u dovama se sjećamo i svojih umrlih - dodaje Izet-efendija. 

Tagovi

Bajram Porodica

Komentari

NA VRH